Campanya per salvar l'antiga ciutat turca de Zeugma

Malgrat que una part ha quedat submergida sota una presa, els arqueòlegs hi han desenterrat mosaics del segle II aC en bon estat de conservació

Fragment del mosaic 'La noia gitana' al Museu de Zeugma -  Durova
Fragment del mosaic 'La noia gitana' al Museu de Zeugma - Durova
3 de desembre del 2014
Autor
Oriol Gracià
L'any 2007, la construcció d'una presa i la inundació d'uns terrenys a la província turca de Gaziantep —a prop de la frontera amb Síria— va posar al descobert les restes arqueològiques de l'antiga Zeugma. Un equip d'arqueòlegs de la Universitat d'Ankara es va mobilitzar a corre-cuita pel temor que els tresors de la ciutat es perdessin per sempre, inclosos uns mosaics de vidre notablement intactes que daten del segle II aC. Malgrat que part del conjunt arqueològic ha quedat submergit sota la presa, les excavacions van continuar amb l'esperança de seguir descobrint vestigis històrics.

I la insistència ha tingut bons resultats: els arqueòlegs hi acaben de desenterrar tres antics mosaics grecs. Les obres, que presenten molts cromatismes i estan en molt bon estat de conservació, representen diverses figures mitològiques i varien de temàtica segons l'habitació on estaven ubicades i la funció que desenvolupava cada una de les estances. En un dormitori, per exemple, s'hi ha trobat un mosaic que retrata Eros, la luxúria, l'amor i el desig.

L'antiga ciutat de Zeugma va ser fundada al segle III aC per un dels comandants d'Alexandre el Gran. L'any 64 aC els romans la van conquerir i li van donar el nom de Zeugma, que significa ‘pont' o ‘encreuament' en grec clàssic. Durant segles, Zeugma va ser un punt estratègic en la zona oriental de l'imperi Romà, en la zona fronterera entre el món grecoromà i l'imperi Persa.