Com era l'audició dels primers homínids?

Tenien una capacitat auditiva similar a la dels ximpanzés, però amb diferències que els acosten als humans actuals

Carlos Lorenzo estudiant un fòssil d''Australopithecus africanus'
Carlos Lorenzo estudiant un fòssil d''Australopithecus africanus'
29 de setembre del 2015
Autor
Redacció
El sentit de l'oïda està molt lligat a la parla. I és per això que els científics s'han esforçat per saber quan van aparèixer les nostres capacitats auditives, amb quina espècie, i com es va anar desenvolupant. Segons una recerca publicada recentment, els primers homínids tenien una capacitat auditiva similar a la dels ximpanzés, però amb diferències que els apropen als humans actuals. Però com es poden analitzar les capacitats auditives d'éssers que van viure fa 4 milions d'anys?

S'ha dut a terme una reconstrucció en 3D del crani a partir de fòssils d'‘Australopithecus africanus' i ‘Paranthropus robustus', dues espècies que s'han trobat a Sud-àfrica i que han permès analitzar l'anatomia interna de l'orella. Així, s'ha observat que aquelles espècies tenien unes capacitats auditives molt similars a les dels ximpanzés. "Els primers homínids podrien utilitzar sistemes de vocalització similars als que empren els ximpanzés, però no sembla que disposessin de capacitats per sentir i emetre un llenguatge articulat tan complex com el dels humans actuals", comenta Carlos Lorenzo, coautor de l'estudi, investigador de l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) i professor de la Universitat Rovira i Virgili.

Els éssers humans es diferencien de la majoria dels altres primats, inclosos els ximpanzés, perquè tenen una millor audició en una gamma de freqüències generalment entre 1,0-8,0 kHz. Dins d'aquest mateix rang de freqüències, que abasta molts dels sons emesos durant el llenguatge parlat, els ximpanzés i la majoria dels altres primats tenen menor sensibilitat en comparació amb els éssers humans. Aquestes capacitats es coneixen gràcies a estudis de laboratori que permeten realitzar audiogrames en ximpanzés i humans actuals. Cal assenyalar que aquesta línia de recerca que permet conèixer les capacitats auditives del nostres avantpassats es va iniciar l'any 2004 amb l'estudi pertinent dels preneandertals trobats a la Sima de los Huesos, a Atapuerca.