El Barça roda un documental sobre el president Sunyol

Servirà per commemorar el 80è aniversari del seu accés a la presidència del club, el 1935. Un any després va ser assassinat per soldats franquistes

Josep Sunyol, el president afusellat
Josep Sunyol, el president afusellat
13 de novembre del 2015
Autor
Redacció
Josep Sunyol va ser president del Barça poc més d'un any, però la seva empremta al club va ser fonamental. Aquest industrial català, propietari d'una empresa sucrera i dirigent catalanista, va convertir el Barça en institució ciutadana referent de tot el país. Va ser un gran defensor del concepte d'Esport i Ciuta­dania, de la utilització de l'activitat esportiva per dinamitzar la societat. I aquesta teoria la va aplicar com a dirigent del Barça i la va difondre des del dia­ri que ell mateix va fundar i dirigir, 'La Rambla'.

Malauradament, aquesta obra esportiva, cívica i política va quedar tràgicament estroncada l'agost de 1936, dues setmanes després d'iniciada la Guerra Civil, quan Josep Sunyol, acompanyat d'altres tres persones, va dirigir-se al front militar de Guadarrama en missió política com a diputat. Probablement per error, el cotxe en què anava va creuar les línies franquistes. Els soldats, en saber que era un diputat catalanista, van afusellar-lo immediatament. Durant molts anys va caure sobre Suñol el silenci més absolut. De fet, en els llibres d'història del Barça que es van editar a partir de 1939 no es podia esmentar com havia mort el president blaugrana. No va ser fins ben entrada la dècada dels 90 quan es va començar a reparar aquest greuge històric.

Un crit valent
Aquests dies, les instal·lacions del FC Barcelona són l'escenari del rodatge del documental centrat en la figura de Josep Sunyol i Garriga. Titulat ‘Un crit valent', estarà realitzat per la productora Minoria Absoluta, dirigit per Francesc Escribano i amb un guió escrit per David Castillo. El film tindrà alguns elements de ficció i el personatge de Josep Sunyol serà interpretat per l'actor Pere Arquillué. Les localitzacions del rodatge inclouen diferents espais de les instal·lacions del club, com la Llotja President Suñol al Camp Nou, el Museu del FCB i l'espai dedicat al president, així com el parc on es trobava el desaparegut camp de les Corts. També es graven escenes del documental en espais biogràfics, com la casa natal al passeig Picasso, el domicili familiar al passeig de Gràcia, el magatzem de la indústria sucrera familiar al Born, la primera botiga del negoci familiar a la plaça Reial o la rambla de Canaletes, on es trobava la redacció del diari 'La Rambla'. La serra de Guadarrama, on va ser assassinat Suñol i on es troba la placa que recorda aquest tràgic esdeveniment, també serà escenari del documental.

Aquest documental serà la culminació de l'Any Sunyol, que se celebra durant aquest 2015 per commemorar el 80è aniversari del seu accés a la presidència del club, que va tenir lloc el 2 d'agost de 1935. Els darrers mesos ja s'han desenvolupat diverses accions: s'ha creat un espai permanent al Museu del Club —amb objectes i documents propietat del Museu, de l'arxiu familiar i procedents de l'Arxiu Nacional de Catalunya— i la llotja presidencial del Camp Nou s'ha batejat oficialment amb el seu nom. El documental tindrà una durada de 50 minuts i la previsió és que es pugui estrenar a principis de 2016.