El teatre romà de Tarragona surt de l'oblit

L'Ajuntament i la Generalitat impulsen la restuaració de les restes ubicades en un solar abandonat durant dècades

Teatre romà de Tarragona
Teatre romà de Tarragona
10 de novembre del 2015
Autor
Redacció
Malgrat que el teatre romà de Tarragona va ser un dels principals nuclis d'activitat de la ciutat ara fa dos mil anys, amb els segles va caure en l'oblit absolut. Les restes d'aquest edifici es van redescobrir el 1884. Però la poca sensibilitat que a l'època despertaven les restes arqueològiques va fer que al seu damunt s'hi construís una fàbrica d'oli. Caldrien més de cent anys —no va ser fins al final de la dècada del 1970— perquè la lluita veïnal posés en valor els vestigis i aconseguís paralitzar la destrucció de l'espai i l'edificació de nous d'habitatges.

Ara, tot aquell procés culminarà amb la restauració de les restes. I és que després de dècades d'abandonament l'Ajuntament de Tarragona i la Generalitat de Catalunya han aprovat un projecte per excavar les ruïnes del teatre romà situades en un solar entre els carrers dels Caputxins i de Sant Magí, al centre de la ciutat. L'objectiu és consolidar l'espai, museïtzar-lo i obrir un accés amb una passarel·la que connectarà el carrer amb la zona de les grades del teatre. És previst d'invertir-hi gairebé un milió d'euros i els primers treballs podrien començar en pocs mesos.

El teatre romà de Tarragona va ser construït en època d'August, en les proximitats del Fòrum de la Colònia i de la zona portuària, aprofitava el fort desnivell del terreny per a recolzar-hi, en part, la graderia. Malgrat haver estat objecte d'importants destruccions en el decurs del segle XX, conserva restes de les tres parts fonamentals de l'edifici: cavea (graderia), orchestra (hemicicle al peu de la graderia) i scaena (l'espai escènic), així com algunes estructures, que formarien part d'un recinte lúdic annex.