Els anys 20 amb càmera de cine

Reus recupera una setantena de pel·lícules amb imatges històriques de diverses localitats catalanes

Festa Major de Reus l'any 1929
Festa Major de Reus l'any 1929
4 de setembre del 2012
Autor
Carla Galisteo
El cinema és una gran font documental que, a través de les seves imatges, ens aporta informació visual de tots els temps, indrets i esdeveniments. No només el professional, sinó també el cinema domèstic, que explica la vida diària de persones, famílies i pobles. El Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus (CIMIR) ha incorporat al seu fons una setantena de bobines amb pel·lícules de 9,5 mm que contenen imatges de Barcelona, Reus, Salou i l'Hospitalet de l'Infant entre els anys 1920 i 1950. Es tracta del fons de Josep Capdevila Torrell, un metge reusenc que va filmar, al llarg de la seva vida, nombrosos esdeveniments i escenes de la quotidianitat catalana, de les seves tradicions i les seves festivitats. Ara, la seva família ha cedit el dipòsit al CIMIR perquè el restauri i perquè formi part del patrimoni cinematogràfic de la ciutat.

La col·lecció aplega 69 títols —25 dels quals són pel·lícules de la casa francesa Pathé, mentre que la resta són obra de Josep Capdevila. Els films domèstics aporten imatges amb un important valor documental, com les primeres imatges en moviment de Salou, que daten de 1927; la festa major de la Misericòrdia de Reus de 1929, i la tradicional pesca de la tonyina, filmada a l'Hospitalet de l'Infant el 1930. També contenen escenes de Barcelona de gran rellevància històrica, com l'Exposició Internacional de 1929, on es pot apreciar el Graf Zeppelin sobrevolant el cel de la ciutat; una representació teatral al Teatre Grec de l'any 1930; la fira de Santa Llúcia de 1928, i la processó del Corpus de 1929 amb els balls dels gegants.

El doctor Josep Capdevila va ser un dels primers catalans que va tenir una càmera de cinema domèstic. El 1927 el seu cunyat li va portar una Pathé Baby de 9,5 mm de París, quan encara no s'havia popularitzat a Espanya. Amb aquesta va fer les primeres filmacions familiars i, més endavant, d'algunes activitats destacades de les principals ciutats de la seva vida. Les quatre hores de filmacions originals es conserven a l'Arxiu de la Filmoteca de Catalunya, on van ser visionades, restaurades i telecintades. El CIMIR disposa de còpies digitalitzades que s'han posat a la disposició del públic.