Gaudí torna a Barcelona en 4D

El Museu Diocesà de Barcelona inaugura una exhibició dedicada a l'arquitecte català

Exposició de Gaudí en 4D -  Museu Diocesà de Barcelona
Exposició de Gaudí en 4D - Museu Diocesà de Barcelona
22 de setembre del 2015
Autor
Sònia Casas
La remodelació del Museu Diocesà de Barcelona ha permès la instal·lació d'un espai expositiu dedicat a l'obra i la figura d'Antoni Gaudí farcit d'elements interactius i recursos multimèdia. La mostra, titulada 'Passejant amb Gaudí', arrenca amb un espectacular videopròleg de 180 graus i una recreació del despatx del genial arquitecte, que tot d'una apareix assegut al seu escriptori per mitjà d'un holograma.

La màgia, però, no s'acaba aquí. Al llarg dels 1.000 m2 d'exposició se succeeixen els espais interactius de realitat augmentada, les escenografies, les maquetes i una vintena d'audiovisuals que posen llum, color i forma a l'univers gaudinià i ens permeten comprendre millor quines van ser les seves fonts d'inspiració, que no es limiten solament a l'estricta observació de la natura. De fet, com ha explicat el comissari de la mostra, Pere Jordi Figuerola, Gaudí també es va inspirar en aspectes de la cultura mediterrània, la tradició artística grecoromana, la mitologia i, fins i tot, fotografies preses a l'Extrem Orient per l'antropòleg i orientalista Eduard Toda a finals del segle XIX.

Així mateix, la mostra també fa un repàs de l'impacte que va tenir en l'arquitecte el context socioeconòmic i polític de l'època en què va viure, i que es fa evident en aspectes coneguts de la seva biografia com el catalanisme o el fervor religiós, però també de menys coneguts, com la seva sensibilitat amb els primers moviments de reivindicació obrera.



A la tercera planta, s'exhibeixen maquetes fetes seguint els plànols i dibuixos que es conserven de Gaudí i que s'estan estudiant en càtedres de diverses universitats del món. D'aquesta manera, es pot veure com seria la Colònia Güell completament acabada o també l'ermita que Gaudí volia projectar al Park Güell, entre d'altres. Aquí també és possible col·locar-se unes ulleres 4D i gaudir d'una projecció en 360 graus que ens transporta fins a la cripta de la Colònia Güell just quan Gaudí l'estava construïnt.

Un projecte privat
The Gaudi Exhibition Center ha costat 1.200.000 euros i és un projecte 100% privat finançat per Gaudí Barcelona Projects en col·laboració amb el Museu Diocesà de Barcelona,The Gaudi Research Institute i el suport tecnològic de Samsung, que han permès crear els àmbits de realitat virtual, realitat augmentada, continguts interactius i els mòbils de l'audioguia.