Judici a Franco

En el 40è aniversari de la seva mort, la revista Sàpiens reuneix els principals especialistes per respondre les preguntes clau del franquisme

Portada 162 -  Edmon de Haro
Portada 162 - Edmon de Haro
28 d'octubre del 2015
Autor
Redacció
Per què Franco no va entrar a la Segona Guerra Mundial? Va ser un manipulador Franco? El creixement econòmic legitima el franquisme? Per què Franco va escollir Joan Carles? Franco va robar als espanyols? A quant puja el patrimoni de la família Franco? Són algunes de les vint preguntes que els principals especialistes sobre Franco i el franquisme responen en l'especial que la revista Sàpiens acaba de publicar.

A banda de respondre les preguntes clau sobre el dictador, la revista repassa la biografia del caudillo, des que era alferes en la guerra del Rif fins els darrers espetecs de la dictadura, passant per les estratègies de la seva arribada (i consolidació) al poder o els jocs d'equilibris del règim per aconseguir la benedicció internacional. També dedica quatre reportatges monogràfics als enemics de Franco, a la relació de Franco amb Catalunya i les seves elits a partir de tres emblemàtiques visites, i dissecciona la lucrativa trama que es va teixir al voltant del hòlding del palau del Pardo. En l'apartat més recent es dedica a analitzar l'herència franquista en institucions, empreses i en l'imaginari col·lectiu, quaranta anys després de la seva mort, i entrevista Maria Servini, la primera jutgessa al món que està imputant els repressors franquistes.

El dossier, assessorat pel catedràtic d'Història Contemporània Andreu Mayayo, ha comptat amb la col·laboració dels historiadors Paul Preston, Ángel Viñas, Julian Casanova, Mariano Sánchez Soler, Manuel Ros Agudo, Joan Villarroya, Josep M. Solé Sabaté, Joan Maria Thomàs, Antoni Batista, Borja de Riquer, Manel Risques, Rafael Borràs, Xavier Casals, Hilari Raguer, Xavier Domènech, Armand de Fluvià, Paola Lo Cascio i Alberto Pellegrini.