L'últim titanosaure d'Europa

Un estudi confirma que les restes trobades a la serra de Queralt corresponen a la vèrtebra cervical d'un dinosaure del Cretaci superior

Reconstrucció visual d'un titanosaure
Reconstrucció visual d'un titanosaure
18 de setembre del 2015
Autor
Redacció
Els titanosaures eren grans animals herbívors de la família dels sauròpodes. Tenien grans dimensions: un coll i una cua llargs i un crani més aviat petit si el comparem amb les dimensions del cos. Aquest tipus de bèsties vivien a casa nostra durant el Cretaci superior —fa entre 100 i 66 milions d'anys— moment en el qual els dinosaures van desaparèixer de la superfície de la Terra. Doncs bé, les restes més recents d'aquest animal descobertes fins ara a Europa van aparèixer en diversos punts propers a Berga i la Nou de Berguedà.

Es tracta d'una vertebra cervical localitzada en unes prospeccions impulsades per l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont entre els anys 2012 i 2013. La vèrtebra es va trobar en el punt conegut com el "gres dels rèptils", prop de la serra de Queralt i va ser necessari utilitzar un escàner d'alta resolució per poder-la estudiar. L'anàlisi suggereix que correspon a l'estructura d'un individu adult. "Només hi ha una altra localitat a Europa, al municipi de Larcan, a França, que té restes de dinosaure una mica més recents que aquesta, però no corresponen a titanosaures sinó a hadrosaures", ha explica Albert Sellés, un dels autors de l'estudi, per remarcar la importància de les restes.