Les llums que van sorprendre Colom

Els científics intenten esbrinar les incògnites que s'amaguen darrere el dietari del descobridor d'Amèrica

9 d'octubre del 2012
Autor
Víctor Farradellas
Un equip de científics nord-americans està estudiant les proteïnes luminescents d'una classe de cucs marins que es poden veure avui dia entre les Bermudes i les Bahames, a l'oceà Atlàntic. Els historiadors creuen que és força probable que la llum d'aquestes criatures fos la sorprengués Cristòfor Colom la nit abans de desembarcar al nou món.

L'almirall va escriure al seu diari el dia 11 d'octubre de 1942: "Vora les deu del vespre vaig veure una llum, però tan petita que no podia afirmar si es tractava o no de terra". A continuació, va fer cridar dos membres de la tripulació perquè ho comprovessin, però només un d'ells va corroborar-ho.

El relat del diari descriu aquell fenomen com l'aparició d'una flama d'espelma movent-se amunt i avall, i explica que molts membres de la tripulació ho van interpretar com un senyal que s'acostaven a terra. Per això, Colom va ordenar una vigilància estricta de l'horitzó i va prometre regalar una jaqueta de seda al primer que veiés la costa. El dia següent a les 14 h, Amèrica es descobria als ulls dels navegants.

Aquestes notes al diari de Colom havien cridat l'atenció a molts historiadors, que han donat múltiples explicacions a l'origen de les llums. El primer que va proposar que es podria tractar d'animals marins va ser un naturalista britànic que l'any 1935 va publicar un estudi sobre el que llavors es coneixia com ‘cucs de foc'. Ara, però, se sap que cada dos mesos aquestes criatures emergeixen en un curiós ritual d'aparellament en el qual irradien molta llum. Tot i que no es pot afirmar amb absoluta certesa què va veure Colom, hi ha cert consens en donar per bona aquesta explicació.

Quan es compleixen 520 anys de l'arribada a Amèrica, els científics investiguen els misteris que amaguen unes criatures que Colom també hauria descobert. Misteris que un cop resolts podrien ajudar en diversos camps de la medicina, com per exemple en la detecció de cèl·lules canceroses, gràcies a la capacitat fluorescent de les proteïnes que estudien. Amb tot, els biòlegs asseguren que encara es coneix molt poc de les espècies que habiten les costes de l'Atlàntic.