Més pistes sobre el veritable rei Artús

Un estudi del professor Andrew Breeze busca les arrels històriques d'un dels personatges més llegendaris de les illes Britàniques

Tapís amb una representació del rei Artús
Tapís amb una representació del rei Artús
14 de setembre del 2015
Autor
Redacció
Estava casat amb Ginebra, va liderar els cavallers de la Taula Rodona i va aconseguir aixecar la misteriosa espasa Excalibur. Després de la seva batalla final amb el traïdor sir Mordred va ser enterrat a l'illa d'Avalon, ubicada en un punt desconegut de les illes Britàniques. Així és com la mitologia, la literatura popular i una allau de pel·lícules ens han definit el rei Artús. Fa temps, però, que els historiadors intenten buscar el rerefons històric de tot plegat. Va existir realment el rei Artús?


El darrer a sumar-se al debat ha estat l'historiador Andrew Breeze, professor de la Universitat de Navarra i especialista de reconegut prestigi en els estudis sobre el seu naixement. I és que a partir d'estudis lingüístics de diverses cròniques medievals celtes —especialment un text del segle IX escrit pel monjo gal·lès Nennius— Breeze assegura que el rei Artús era un guerrer de l'antic regne dels britànics assentats a Strathclyde, una regió històrica ubicada a la costa occidental d'Escòcia, a prop l'actual Glasgow. A més, assegura que ha aconseguit identificar tres dels nou camps de batalla on Artús va derrotar els seus enemics, ubicats entre l'actual sud d'Escòcia i Northumberland, al nord d'Anglaterra. Ara bé, malgrat aquest estudi, encara són nombrosos els enigmes sobre un dels personatges més llegendaris de la cultura medieval.