Rússia i Alemanya contra l'espoli nazi

Alemanya i Rússia impulsen un projecte per localitzar els béns culturals sostrets pels nazis dels museus de la desapareguda Unió Soviètica

Camió descarregant caixes d'objectes saquejats pels nazis a París
Camió descarregant caixes d'objectes saquejats pels nazis a París
9 de març del 2012
Autor
Juan Carlos Moreno
Alemanya i Rússia acaben de signar un acord pel qual historiadors d'ambdós països investigaran conjuntament la localització dels béns culturals sostrets pels nazis dels museus de la desapareguda Unió Soviètica durant la Segona Guerra Mundial. El projecte compta amb el suport de dues fundacions alemanyes, la Fundació del Patrimoni Cultural Prussià i la Fundació Cultural dels Estats Confederats, i permetrà que els responsables dels museus russos puguin per primera vegada consultar arxius alemanys i d'altres països aliats a la recerca de dades que els informin d'on es troben els seus quadres, estàtues i llibres desapareguts.

La recerca se centrarà sobretot en els fons dels museus de Novgorod i Pskov, així com als palaus dels voltants de Sant Petersburg, espais que van patir amb particular virulència l'acció de les tropes d'Adolf Hitler. Segons alguns experts, un total de 154 museus soviètics van ser destruïts pels nazis, i el seu patrimoni, espoliat. Amb l'acord s'espera donar un nou impuls al procés de devolució d'obres robades per Alemanya a Rússia. I és que avui, més de 60 anys després de la guerra, encara no se sap ni tan sols on són moltes d'aquelles peces, si són a algun museu, si van ser destruïdes o si van anar a parar a mans privades. La destrucció de nombrosos catàlegs i inventaris museístics dificulta encara més una investigació que tot indica que serà detectivesca.