Torna el festival Barcelona Novel·la Històrica

La cita literària reuneix per segona vegada els amants del gènere al Born Centre Cultural

Cartell del Barcelona Novel·la Històrica 2014
Cartell del Barcelona Novel·la Històrica 2014
11 de novembre del 2014
Autor
Oriol Gracià i Laura Díaz
El bimil·lenari de la mort de l'emperador August —fundador de Barcino—, el centenari de l'inici de la Primera Guerra Mundial i el quarantè aniversari de l'esclat de la Revolució dels Clavells de Portugal són els tres eixos principals que articularan la segona edició del festival Barcelona Novel·la Històrica. L'esdeveniment, que inclou conferències, taules rodones i debats literaris, se celebra del 17 al 22 de novembre al Born Centre Cultural de Barcelona.

Partint de l'aniversari de la mort d'August, el crític de cinema Àlex Gorina exposarà com la història antiga ha estat plasmada a la gran pantalla. També es realitzaran tres debats que tractaran temàtiques tan diverses com el sexe a la Roma imperial o els herois romans en les novel·les. Per la seva banda, escriptors especialitzats en novel·la històrica com Sebastià Bennasar, Manuel Moya, Jordi Solé i Maria Carme Roca versaran sobre les històries ambientades en l'època romana.

El programa d'activitats també recull un homenatge als soldats catalans que van participar en la Primera Guerra Mundial, en el qual intervindran el realitzador Felip Solé i Sabaté i el catedràtic d'Història Joan Villarroya. Els escriptors Joan-Daniel Beszonoff i Carme Melchor analitzaran la presència de la Primera Guerra Mundial a les novel·les. A més, l'escriptora portuguesa Lídia Jorge evocarà la relació entre literatura i la Revolució dels Clavells.

Com ja es va fer en la primera edició, l'Ajuntament de Barcelona també entregarà el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino. Enguany el guardonat serà el valencià Santiago Posteguillo, un dels millors especialistes a recrear la vida a l'antiga Roma. Per acabar, el festival proposa dues rutes guiades per la Barcelona romana i la de la Primera Guerra Mundial.

El festival l'organitza l'Institut de Cultura i el comissaria el periodista Enric Calpena. Les taules rodones, els debats i les conferències són gratuïtes, però cal inscripció prèvia en algunes de les activitats.