Troben les restes d'una església romànica a Vilanova de Meià

El temple, del segle XII, estava catalogat com a desaparegut a l'inventari d'esglésies de Catalunya

Les restes estan situades al capdamunt de la muntanya de Sant Ermengol
Les restes estan situades al capdamunt de la muntanya de Sant Ermengol
10 de setembre del 2012
Autor
Carla Galisteo
Cada Onze de Setembre, els veïns d'Alentorn, a la Noguera, pugen en processó a la muntanya de Sant Ermengol i hi planten una senyera per celebrar la Diada. El que fins ara no sabien és que, en el passat, en aquell indret s'hi realitzava una romeria ben diferent per devoció al sant que dóna nom al turó, ni que el destí era una capella l'existència de la qual tothom desconeixia. L'arxiver Josep Sansalvador, responsable de l'Arxiu Gavín del monestir de les Avellanes de la Noguera, ha trobat les restes d'una antiga església romànica del segle XII. Fins ara, l'església estava catalogada com a desapareguda a l'inventari d'esglésies de Catalunya que el topògraf Josep Maria Gavín va elaborar als anys setanta.

Les restes estan situades en una clariana al capdamunt de la muntanya de Sant Ermengol, entre els termes de Vilanova de Meià i Artesa de Segre. Es troben a prop d'un jaciment ibèric on s'han dut a terme diferents tasques arqueològiques, però, curiosament, mai ningú no s'havia adonat d'aquestes. Els fonaments de l'antiga capella els conforma un desplegament de pedres que fins ara havia passat desapercebut però que conserva en bon estat la planta romànica amb la curvatura de l'absis orientada cap a l'est.

Segons el volum 12 de l'inventari de Josep Maria Gavín, dedicat a la Noguera, alguns vells testimonis asseguraven que en aquella zona hi havia hagut una capella romànica. Però el topògraf no la va arribar a localitzar mai. En topar amb aquestes dades, Josep Sansalvador va reprendre la cerca de la misteriosa església desapareguda. Els veïns, però, no en sabien res; a Alentorn ningú no la recordava, tret d'una persona. El mossèn Jaume Armengol, de 92 anys, va explicar a Sansalvador que de jove havia visitat les ruïnes d'una antiga església. Quan va intentar tornar-hi sol, no la va saber trobar.

Gràcies al testimoni i a les indicacions de mossèn Armengol, tècnics de l'Arxiu Gavín han realitzat una investigació sobre el terreny i han aconseguit localitzar els fonaments de l'antic temple. La troballa ja ha estat catalogada en l'inventari d'esglésies de Catalunya i se n'ha informat al Departament de Cultura de la Generalitat perquè iniciï les excavacions arqueològiques oportunes.