Un coll de dinosaure al Pallars

Investigadors de l'Institut Català de Paleontologia i la Universitat de Saragossa extreuen les restes d'un dinosaure sauròpode al jaciment d'Orcau

Costelles del sauròpode localitzat -  ICP/Universitat de Saragossa
Costelles del sauròpode localitzat - ICP/Universitat de Saragossa
10 de desembre del 2014
Autor
Oriol Gracià
Entre set i vuit vèrtebres de la zona del coll i les primeres costelles d'un dinosaure sauròpode que va viure fa uns 68 milions d'anys. Aquestes són les restes que van aparèixer al jaciment d'Orcau, a la comarca del Pallars Jussà, i que ara han estat traslladades al magatzem del Museu de la Conca Dellà —el Parc Cretaci de la vila d'Isona—, on seran analitzades amb deteniment. En una primera estimació, els investigadors calculen que l'animal devia fer entre 15 i 20 metres de llargada.

L'estudi d'aquest fòssil únic aportarà noves informacions sobre els dinosaures sauròpodes que van viure al Pirineu. "Representa una part molt significativa d'un esquelet que ens pot aportar una valuosa informació sobre la mida i la biologia d'aquest dinosaure", ha explicat Bernat Vila, investigador de la Universitat de Saragossa. "La troballa té per a nosaltres un triple interès: el científic, ja que tenim un esquelet que es trobava en connexió anatòmica i que ens pot aportar una valuosa informació; la divulgativa, perquè esperem que un cop preparat sigui un element expositiu de primer ordre en el Museu de la Conca Dellà, i, finalment, l'històric, perquè aquesta extracció ha estat la culminació d'uns treballs que van començar fa gairebé 60 anys", ha comentat Àngel Galobart, cap del Grup de Recerca del Mesozoic de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP).

Aquesta nova troballa s'emmarca en l'estreta col·laboració que el Grup de Recerca del Mesozoic de l'ICP manté amb el grup Aragosaurus de la Universitat de Saragossa per tal d'avançar en l'estudi dels dinosaures del Pirineu. El jaciment d'Orcau-1 es coneix des dels anys 50 del segle passat, però per diversos motius no s'ha excavat de manera sistemàtica fins aquests darrers anys. El Museu de la Conca Dellà allotjarà la peça un cop s'hagi restaurat i estudiat, un procés que durarà diversos mesos i durant el qual s'extraurà la matriu de roca que inclou el fòssil.