Llibert Ferri: “La història jueva va començar a fascinar-me de nen"
El periodista tria el call de Girona com a monument favorit dels catalans

Llibert Ferri ha viscut diversos moment històrics com a corresponsal de TV3 a Rússia, com la caiguda de la Unió Soviètica. Ferri sent una forta fascinació i interès per la història jueva i l'actualitat d'aquesta comunitat, a l'entorn del conflicte araboisraelià. Així, doncs, la seva fascinació pel call de Girona té diverses justificacions, fins i tot relacionades amb el prefix telefònic d'Israel i Girona.
“És el setembre de 1985 quan, passejant per Safed, prenc consciència que Israel i la demarcació de Girona tenen el mateix prefix telefònic: el 972. I això em passa a Safed, el centre d’estudi de la càbala i la numerologia!”, recorda el periodista Llibert Ferri que, des d’aleshores, cada vegada que enfila el carrer de la Força del call de Girona no pot evitar pensar en “quines estranyes freqüències uneixen una riba i l’altra de la Mediterrània”.
Ferri explica que “la història jueva va començar a fascinar-me de nen, veient al cinema Marina de la Barceloneta els films 'Sansón y Dalila' i 'La historia de Ruth”, i ja en aquell moment no li va passar per alt “que en aquelles terres hi havia identitats barrejades i en conflicte: els jueus se les tenien amb els filisteus assentats al litoral de Gaza. O bé amb els moabites a l’altra riba del riu Jordà”.
Més endavant, de jove, “vaig començar a intuir que la cohabitació i la convivència en un estat binacional —o agnòsticament nacional— era l’única solució a aquella mil·lenària promiscuitat de pobles”. Una idea que ja li va deixar clara el 1967 Jean-Paul Sartre “en el pròleg del número especial de 'Le Temps Modernes' dedicat al conflicte araboisraelià: per damunt de simpaties i repugnàncies —ve a dir Sartre—, cal cercar pacientment la veritat en tota la seva complexitat i contradiccions. Des de llavors, per a mi, Israel és Palestina i Palestina és Israel. Un país encarat al call de Girona i compartint el 972 del prefix telefònic”.
Una llarga trajectòria
Llibert Ferri va ser de 1987 a 2007 enviat especial i corresponsal de TV3 a Rússia. Durant tots aquests anys ha viscut el procés de la perestroika i la caiguda de la Unió Soviètica i dels règims comunistes. És autor de nombrosos reportatges per al programa '30 minuts' de TV3 i del documental 'Operació Nikolai', sobre l’assassinat d’Andreu Nin. Ha escrit, entre altres assajos, 'Cròniques postsoviètiques' (1994), 'Memòria del fred' (2006) i 'Viatge a Moscou' (2014). Actualment, col·labora en diferents mitjans, entre ells el diari 'Ara', on publica les seves columnes amb el títol 'Observatori de l’Est'.
El call jueu de Girona
Escollir 'El monument favorit dels catalans'
La revista SÀPIENS, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i Catalunya Ràdio organitzen la quarta edició del concurs que des del 2016 escull el monument favorit de Catalunya.
En el concurs, 12 monuments aspiren a 'El monument favorit dels catalans'. Deu són triats per un jurat i els altres dos són escollits per proposta popular, en una primera fase en què qualsevol usuari pot proposar un monument. Després d'aquesta primera setmana, comencen les votacions: en la primera (del 20 al 27 de març), s'enfronten els 12 monuments finalistes, dels quals només quatre es classifiquen per a les semifinals. En la primera semifinal s'enfrontaran el primer i el quart, i, en la segona, el segon i el tercer. Els guanyadors de cada semifinal es batran en la gran final, que serà del 10 al 17 d'abril. Aquell dia sabrem quin és 'El monument favorit dels catalans' 2019!
Com es vota?
Per votar i optar als premis, us heu de registrar al web. Podeu emetre un vot cada hora, sempre a sapiens.cat/monumentfavorit. Com sempre, us anirem informant a xarxes, especialment al Twitter, amb l'etiqueta #monumentCat.
La gran novetat del 2019: el bonus Popap
Aquest 2019, 'El monument favorit dels catalans' té una gran novetat. I és que als resultats finals de cada fase s'hi afegirà una quantitat de vots extra (el "bonus Popap"), els recollits en una enquesta que es farà a l'Instagram del programa 'Popap', de Catalunya Ràdio. Un dia abans de la fi de cada enfrontament, s'obrirà una enquesta al programa conduït per Mariola Dinarès en què es batran els monuments que s'enfronten en les semifinals i en la final. L’enquesta es vehicularà a l’Instagram del programa, mitjançant l’Instagram Stories; començarà a les 13.30 h del dia anterior de la fi de la fase en concret i acabarà 24 hores després (a les 13.30 h del dia en què es tanca la fase). El guanyador de l'enquesta rebrà un bonus Popap: 2.000 vots extra que s'afegiran al resultat obtingut al web del concurs. En el cas de la final, aquest bonus serà de 3.000 vots. Consulteu les bases del concurs per saber-ne tots els detalls.
Comentaris