Batalla monumental

La propera edició del Monument favorit dels catalans es farà a TV3 sota el títol Batalla monumental. El gran concurs del patrimoni català, impulsat per SÀPIENS i l'Agència del Patrimoni Cultural, s'emetrà durant el primer trimestre de 2021. La segons setmana d'octubre hi haurà una fase prèvia en què s'escolliran dos monuments d'entre 12 de proposats. Aquests dos monuments se sumaran a deu altres monuments escollits per un comitè d'experts. Tots dotze es batran a TV3.

Els experts
Isabel Roda

Isabel Rodà

Arqueòloga, epigrafista i catedràtica de la Universitat Autònoma de Barcelona, especialitzada en el món romà. Va ser directora de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica i és membre del consell assessor de SÀPIENS.

Teresa Sala

Teresa Sala

Professora titular d'Història de l'Art de la Universitat de Barcelona. S'ha especialitzat en la investigació dels escenaris urbans del 1900 i les seves diferents arts decoratives.

Imma Lorés

Imma Lorés

Catedràtica d'Història de l'Art a la Universitat de Lleida i membre de l'IEC. Treballa en l'estudi de l'art romànic, especialment de l'àmbit pirinenc. És autora de llibres sobre Sant Pere de Rodes o la Seu Vella de Lleida.

Àngel Casals

Àngel Casals

Historiador, professor d'Història Moderna de la Universitat de Barcelona i membre del consell assessor de SÀPIENS. També forma part de l'equip rector de la Universitat Catalana d'Estiu a Prada de Conflent.

Marina Miquel

Marina Miquel

Historiadora medievalista, arqueòloga i responsable de l'Àrea de Monuments i Jaciments de l'Agència Catalana del Patrimoni. Coordinadora de l'estudi del panteó reial de Santes Creus.

Marc Manzano

Marc Manzano

Arquitecte, treballa en l'espai públic històric i patrimonial des del Departament de Territori i Sostenibilitat. Codirector del premi Europeu AADIPA organitzat pel Col·legi d'Arquitectes.

Enric Calpena

Enric Calpena

Periodista i director del programa ‘En guàrdia’ de Catalunya Ràdio. Ha publicat diversos llibres, com ‘Barcelona. Una biografia’ (2015) i ‘El primer capità’ (2020).

Josep Manuel Rueda

Josep Manuel Rueda

Dirigeix l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural. Anteriorment, havia dirigit el Museu d'Arqueologia de Catalunya i havia realitzat el muntatge del Museu Etnològic del Montseny.

Jordi Creus

Jordi Creus

Historiador i editor de les revistes SÀPIENS i Petit SÀPIENS. Presideix la cooperativa Som. Ha publicat diversos llibres relacionats amb la divulgació de la nostra història i patrimoni.

Bases

1
Quants monuments participen en el concurs?
2
Quan i com es faran les votacions de la primera fase?

Entre dimarts 13 d'octubre a les 10 h i divendres 16 d'octubre a les 12 h, es podrà votar entre 12 monuments proposats. Els usuaris podran dir a aquest mateix web quin dels 12 monuments els agrada més. Només els dos més votats es classificaran. Per votar caldrà ser usuari registrat i només es podrà emetre un vot cada hora. Els resultats els publicarem a aquesta mateixa pàgina el divendres 16 d'octubre, una vegada finalitzades les votacions. La participació en aquest concurs és voluntària. Les dades personals que ens facilitis es tractaran com s'indica en la política de protecció de dades.

3
Quins són els monuments de la primera fase?
  1. Fundació Miró (Barcelona)
  2. Vapor Aymerich (Terrassa)
  3. Castell de Montsoriu (Arbúcies)
  4. Monestir de Santa Maria de Vallbona (Vallbona de les Monges)
  5. Cartoixa d'Escaladei (la Morera de Montsant)
  6. Institut Pere Mata (Reus)
  7. Racó de la Calma (Sitges)
  8. Monestir del Miracle (Riner)
  9. Celler modernista de Pinell de Brai
  10. Jaciment d'Ullastret
  11. Catedral de Girona
  12. Castell de Mur
4
Mesures de control

Amb l’objectiu d’evitar fraus, tots els vots emesos en les fases de votació del concurs se sotmetran a un control rigorós i exhaustiu. Tot frau serà estudiat i penalitzat.