Monuments finalistes

Roca dels Moros del Cogul

El Cogul (les Garrigues)

12 de de març de 2019
Reproducció d'una de les pintures rupestres de la roca dels Moros del Cogul
Reproducció d'una de les pintures rupestres de la roca dels Moros del Cogul

Les pintures rupestres de la Roca dels Moros del Cogul, declarada Patrimoni Mundial per la Unesco, constitueixen un dels exemples d’art rupestre més importants de la península Ibèrica. Va ser el primer conjunt d’aquestes característiques documentat científicament a Catalunya, després de ser descobert l'any 1908 a la comarca de les Garrigues. 

En aquest abric s’hi troben, d’una banda, 42 figures humanes i animals corresponents als estils llevantí i esquemàtic, pintades entre el Paleolític i el Neolític. L’escena més destacada és l’anomenada “dansa fàl·lica”, que representa nou dones agrupades al voltant d’un home amb el sexe desproporcionat. Aquesta representació d’un ritual de fertilitat és única en l’art rupestre de l’arc mediterrani i ajuda a demostrar que la cova va servir de lloc de culte durant 5.000 anys.

Al costat de les pintures hi ha prop de 250 signes gravats posteriorment en alfabet ibèric i llatí. Moltes són il·legibles, però reforcen la teoria que el caràcter ritual de la cova es va perllongar fins a les èpoques ibèrica i romana.

El que no us podeu perdre
A la Roca dels Moros hi van deixar l’empremta grups socials ben diversos al llarg de 10.000 anys. Si pareu atenció, notareu la diferència entre les representacions que hi van fer els darrers caçadors-recol·lectors entre el VIII i el V mil·lenni aC, i les posteriors dels grups neolítics que van dibuixar-hi les seves creences entre el V i el II mil·lenni aC. Als primers corresponen les pintures d’estil més naturalista que s’inscriuen en l’art llevantí, mentre que els grups posteriors van realitzar dibuixos propis de l’art esquemàtic, de traces més simplistes.

Informació pràctica

Entrada general, 2,5 €. Entrada reduïda, 1,5 €. Menors de 8 anys i aturats, gratuït.

Més idees per esprémer la visita

  • Les tombes del Saladar. A una passejada d’un quilòmetre de la Roca dels Moros, podeu visitar les tombes del Saladar, una necròpolis d’origen àrab cavada a la mateixa roca. Les sepultures presenten formes rectangulars, trapezials i algunes lleuregament arrodonides i formen un conjunt notable pel nombre de fosses que s’hi conserven.
  • Benvinguts al Cogul! A banda de les famoses pintures rupestres, el poble del Cogul té un patrimoni rellevant que val la pena visitar. Entre els carrers irregulars s’hi conserven cases dels segles XVI i XVII i a la plaça Major s’alça l’església parroquial de la Mare de Déu de l’Assumpció, d’estil renaixentista, amb una façana barroca i el campanar de pedra.

Comentaris