Què és

L’Atles de la cacera de bruixes és el web més complet que existeix sobre els judicis per bruixeria celebrats als segles XV-XVIII a Catalunya i Andorra, on es mostren per primer cop els esdeveniments, els anys i els llocs on van succeir, així com les persones i institucions que hi van participar. Aquest atles històric conté un mapa interactiu i un cens del total de persones, dones i homes, jutjades per crim de bruixeria al nostre país. La informació ha estat extreta de la base de dades, encara inèdita, confeccionada al llarg dels darrers deu anys per l’historiador Pau Castell Granados (IRCVM-UB).

El web (concepte, mapa, interactius i textos) ha estat realitzat per Caterina Úbeda i Sandra Lleida, amb la col·laboració i l'assessorament de Pau Castell, autor de les fitxes d'Andorra.

El mapa

L’atles conté un mapa interactiu sobre la cacera de bruixes: hi hem geolocalitzat els municipis d’origen o de residència de les persones jutjades per crim de bruixeria. Quan en desconeixem el lloc de procedència, geolocalitzem el lloc on es va produir el judici.

També hi trobareu els espais d’aplec diabòlic, els endevinaires (caçadors de bruixes) i els judicis de la Inquisició de Barcelona, per diferenciar-los de la resta, que van ser realitzats, tots, per tribunals seglars.

Com navegar pel mapa

Els punts que hi ha indiquen els municipis d’origen de les persones jutjades per bruixeria i, els colors, les diferents èpoques històriques. També s’indiquen els judicis de la Inquisició (icona de globus gris), els endevinaires (icona de dit acusador) i els espais d’aplec diabòlic (icona de fletxa negra). Quan es fa clic sobre una de les opcions, la informació relacionada deixa de mostrar-se. Això vol dir que podeu navegar per categories (opcions): per exemple, si només voleu veure els endevinaires, feu clic a la resta d’opcions, de manera que al mapa només es veuran les icones dels caçadors de bruixes.

Si feu clic sobre cada punt s’obrirà una finestra amb informació relacionada amb les persones d’aquell municipi. També teniu enllaços cap al cens.

El mapa conté centenars de punts, per això us recomanem que el visualitzeu des de l’ordinador i que aneu fent zoom per moure-us pel territori.

El cens (les fitxes)

L'atles conté informació de més de set-centes persones que van ser jutjades per bruixeria. La majoria van ser dones, però també hi havia homes. Normalment trobareu el nom, l’any o anys del judici, el tribunal i la sentència. Si falta alguna dada és perquè desconeixem aquella informació. De vegades en desconeixem el nom o la quantitat de persones que van ser jutjades en un mateix any. En aquests casos hem optat per escriure "Desconegut" al nom i explicar a l'interior de la fitxa si es tracta d'una dona, d'un home o de diverses dones o persones.

El cens es pot consultar per comarques (totes les de Catalunya, més Andorra) i per èpoques històriques, que són les mateixes que les del mapa. També hi ha un desplegable amb els endevinaires.

L'interactiu "La repressió, en dades"

​Hi trobareu els anys dels judicis i la quantitat de persones jutjades aquell any. Hi ha xifres que són aproximades, ja que, en ocasions, als documents consten com a jutjades en un mateix any "diverses persones" o "diverses dones". En aquests casos, hem posat com a xifra un cinc, segurament, una xifra inferior a la de persones que van ser jutjades en realitat.

La recerca

La informació continguda a l’atles prové d’una extensa base de dades elaborada al llarg dels darrers deu anys per l’especialista Pau Castell Granados, la qual ha estat posada a disposició de SÀPIENS pel mateix autor. Aquesta recerca, que serà publicada properament, s’ha basat en la recopilació i anàlisi del conjunt d’obres editades al llarg dels darrers 150 anys, així com en la localització, transcripció i estudi d’abundant documentació d’arxiu. Els resultats d’aquesta investigació permeten oferir una visió de conjunt del fenomen antibruixesc a Catalunya, i representen alhora un punt d’arrencada per a futures investigacions, les quals ens han de permetre seguir construint aquest Atles de la cacera de bruixes a Catalunya.

quees
EDUARD ALCOY / ‘PROCÉS A LA BRUIXA’. CA 1970 / MUSEU DE LA NOGUERA
Manifest

La cacera de bruixes és un clar exemple dels atacs i la discriminació als quals les dones han estat sotmeses al llarg de la història. Al segle XV, en una societat impregnada per la misogínia, moltes van ser acusades injustament de provocar mort i destrucció. Des de SÀPIENS, impulsem un acte de justícia històrica per recuperar la memòria d'aquelles dones, dignificar-les i reivindicar totes aquelles que han estat reprimides al llarg de la història.

Subscriu-t'hi

Portada del número 272 del 'Sàpiens'

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi