El 2023 es compleixen vint-i-cinc anys que l’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani a la Península Ibèrica va ser inscrit a la Llista de Patrimoni Mundial per la UNESCO. Format per 758 jaciments arqueològics, és el conjunt de jaciments d’art rupestre més gran d’Europa i consta, a Catalunya, de 60 abrics, dels quals destaquen la serra de la Pietat (Ulldecona) i la Roca dels Moros (el Cogul). Els humans que van habitar l’arc mediterrani des del final del paleolític fins a l’edat del bronze o del ferro van pintar i gravar símbols i escenes de la seva vida quotidiana en abrics i coves i van esdevenir les primeres narracions de la prehistòria europea.
La inscripció va ser fruit del treball conjunt, iniciat l’any 1996, de les sis comunitats autònomes que constitueixen l’arc mediterrani: Andalusia, Aragó, Catalunya, Comunitat Valenciana, Castella - la Manxa i Múrcia. Després d’un llarg procés, la inscripció definitiva a la llista de la UNESCO es va produir entre el 30 de novembre i el 5 de desembre de 1998 a Kyoto, Japó, en la sessió del Comitè del Patrimoni Mundial.
Des d’aleshores, s’han descobert altres jaciments amb art rupestre a Catalunya, entre els quals destaquen els conjunts de Capçanes, de Cocó de la Gralla (Mas de Barberans) o de les Brucardes (Sant Fruitós de Bages).
Per celebrar el 25è aniversari de la inscripció, diversos jaciments oferiran jornades de portes obertes el diumenge 3 de desembre. Consulteu-ne la llista completa i l’agenda d’activitats relacionades al web de l’Art Rupestre a Catalunya de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.