Agramunt recupera les restes de roba medieval civil més antigues de Catalunya

Trobades l'any 1996 a l'església de la ciutat, han estat restaurades al Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa

Restes de la roba medieval civil més antigues de Catalunya -  Quico Ortega/CDMT
Restes de la roba medieval civil més antigues de Catalunya - Quico Ortega/CDMT
16 de desembre del 2013
Autor
Carla Galisteo
Un sarcòfag descobert l'any 1996 al campanar de l'església parroquial d'Agramunt, a l'Urgell, amagava al seu interior un tresor inesperat: dos cadàvers del segle XIV en molt bon estat de conservació que portaven posades quatre peces de roba que es van considerar les més antigues localitzades a Catalunya. Disset anys després, els vestits han estat retornats a la ciutat després de ser restaurats al Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa.

Les peces corresponen a una còfia d'home i una gonella, una lligadura i una calça de dona, totes de lli. Pertanyien a una parella de joves d'entre 22 i 24 anys que probablement formaven part de la noblesa de l'època i que possiblement van fer donacions importants durant la construcció del temple de Santa Maria. La restauració, a càrrec d'un equip de tècnics del Museu Tèxtil, ha estat possible finalment gràcies a l'encàrrec del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Agramunt ha recuperat els vestits gairebé dues dècades després de la seva troballa, en un acte que ha tingut lloc el 7 de novembre a la Sala de Plens de l'Ajuntament. A partir d'ara, les peces seran exposades en aquest mateix espai, a l'interior d'una vitrina que mantindrà la temperatura i la humitat necessàries per garantir-ne la conservació.