Alemanya exposa ‘L'art de l'Holocaust'

El Museu d'Història de Berlín acull una exposició d'obres realitzades per presoners dels camps d'extermini

Quadre de l'exposició ‘Kunst aus dem Holocaust’
Quadre de l'exposició ‘Kunst aus dem Holocaust’
26 de gener del 2016
Autor
Redacció
‘Kunst aus dem Holocaust' (‘Art de l'Holocaust') és una exposició inèdita i commovedora que té la complicada tasca de confrontar el públic alemany amb el capítol més fosc de la història recent del país i de tota la humanitat, l'Holocaust, i ho fa a través de l'òptica de l'art. El centenar de peces de l'exposició han estat prestades per Yad Vashem —memorial israelià de la Shoah—, i la majoria són retrats creats pels presoners on mostren les humiliacions que van sofrir i l'angoixant sensació d'impotència i desesperació que va imperar en els barracons de Auschwitz i dels altres camps de la mort. Són obres d'art commovedores que s'exposen a Alemanya per primera vegada.

L'any 1942, el metge txec Pavel Fantl va ser deportat amb la família al camp de concentració nazi de Theresienstadt. Allà, va arriscar la vida per pintar escenes de l'infern de l'extermini, i gràcies a la complicitat d'alguns guàrdies va poder enviar una vuitantena de dibuixos a l'exterior. Ell i la seva família van ser assassinats abans d'acabar la Segona Guerra Mundial, però les seves obres han vençut el pas del temps i ara formen part del catàleg de l'exposició que es pot veure fins al 3 d'abril al Museu d'Història de Berlín.

La mostra s'ha inaugurat a les portes del 27 de gener, el Dia Internacional de l'Alliberament Nazi, dedicat a les víctimes de l'Holocaust. Per això, demà, la solemne cerimònia oficial que se celebra cada any cobrarà una nova dimensió gràcies a l'exposició del Museu d'Història de la ciutat.