Alemanya retorna a Grècia 8.000 peces arqueològiques robades pels nazis

Es tracta de tresors del neolític que van ser espoliats durant la Segona Guerra Mundial a la regió de Tessàlia

Els soldats nazis alçant la bandera a l'Acròpolis
Els soldats nazis alçant la bandera a l'Acròpolis
31 de maig del 2013
Autor
Marga Camps
El Ministeri d'Afers Exteriors grec ha informat que Alemanya tornarà les vuit mil peces arqueològiques robades durant la Segona Guerra Mundial a la regió de Tessàlia. Aquestes restes són fragments de ceràmica del neolític que els nazis van espoliar l'any 1941, durant unes excavacions il·legals al voltant de la petita ciutat de Velestino, al centre de Grècia.

Les peces extretes estaven exposades en un museu alemany, un centre arqueològic a l'aire lliure a la vora del llac Constança. El Ministeri d'Afers Exteriors grec porta anys investigant els objectes espoliats durant l'ocupació nazi i ha demanat que els siguin retornats com a part de les reparacions per la guerra.

Els ministeris de Cultura i Exteriors porten anys treballant per crear una xarxa de cooperació internacional i han firmat acords bilaterals per a la recuperació i la protecció dels béns culturals. Una de les finalitats d'aquests pactes també és impedir el tràfic de peces entre països com els Estats Units, Suïssa, la Xina i Turquia. Gràcies a aquests acords, entre 2009 i 2012 es van recuperar 276 béns culturals grecs, materials de gran valor arqueològic.