Un amulet de plata podria reescriure la història del cristianisme a Europa

La troballa d'un objecte de 1.800 anys d'antiguitat en una tomba a Alemanya, l'evidència més antiga del cristianisme al nord dels Alps, fa replantejar la concepció sobre l'expansió d'aquesta fe dins dels límits de l'imperi romà

Amulet de plata amb una inscripció llatina del segle III, la prova més antiga del cristianisme al nord dels Alps
Amulet de plata amb una inscripció llatina del segle III, la prova més antiga del cristianisme al nord dels Alps Museu Arqueològic de Frankfurt
7 de gener del 2025
Autor
Carla Galisteo Valera
Guardar a favorits

La troballa d'un amulet de plata en una tomba romana del segle III a Frankfurt, Alemanya, podria reescriure la història del cristianisme a Europa. Es tracta de l'evidència més antiga d'aquesta fe localitzada al nord dels Alps i fa replantejar les idees preconcebudes sobre la seva expansió a les fronteres septentrionals de l'imperi romà.

La peça, una càpsula de 3,5 centímetres de llargada que conté una làmina de plata amb una inscripció en lllatí, va ser descoberta el 2018 en un enterrament a la ciutat romana de Nida. Reposava sota la barbeta de l'esquelet d'un home, que probablement el portava penjat al voltant del coll com un amulet de protecció espiritual.

Ara que s'ha aconseguit desxifrar la inscripció, es creu que pot canviar radicalment la concepció sobre la pràctica del cristianisme per part dels primers cristians europeus. Consta de 18 líniesque fan referència a Jesús, a l'apòstol sant Pau i al seu deixeble sant Titus. La seva ubicació, força inusual, suggereix que les idees cristianes ja havien començat a penetrar en àrees allunyades dels primers centres de creixement del cristianisme.