Com cada estiu, amb el sol, la calor i les vacances, l'agenda cultural dels equipaments catalans s'omple de propostes refrescants per a tots els públics. Durant els mesos de juliol i agost, els monuments, jaciments i museus d'arreu del país us conviden a gaudir de festivals, passejades, visites teatralitzades, tallers familiars, tasts gastronòmics i exposicions, entre d'altres. Us fem un recull de les millors idees per explorar el patrimoni català aquestes vacances.
Grans festivals als espais patrimonials
L'estiu acumula les grans cites de l'oferta musical catalana. Una de les més destacades del Camp de Tarragona és el Festival Jordi Savall, dirigit pel reconegut intèrpret i director que li dona nom. Enguany celebra la seva quarta edició del 12 al 18 d'agost en diferents espais de la Ruta del Cister: Montblanc, Santes Creus i Poblet. Una altra proposta a la zona és el Cicle de Concerts al Conjunt Monumental de Centcelles, a Constantí, que programa concerts de diversos estils musicals en un marc patrimonial incomparable.
A l'Empordà, no us perdeu la Schubertíada, el cicle que reviu l'obra de Franz Schubert i d'altres compositors del seu temps i que tindrà lloc del 10 d'agost a l'1 de setembre a la canònica de Santa Maria de Vilabertran. Altres clàssics empordanesos són el Festival de Música de Sant Pere de Rodes, que enguany celebra la seva 24a edició entre el 13 de juliol i el 24 d'agost, i el Festival Portalblau, que programarà tres concerts de música moderna al jaciment d'Empúries a partir del 8 d'agost.
A les Terres de Lleida, el Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona acull el novè cicle La Pedra Parla els dies 3 i 4 d'agost, fent conviure la música clàssica amb el silenci de la comunitat religiosa femenina que l'habita. I, si al juliol esteu a Barcelona, no dubteu a pujar a refrescar-vos a la terrassa del Museu d'Història de Catalunya, on, els dimecres de juliol, s'hi celebren les populars Nits d'Estiu.
Activitats familiars, visites i passejades
L'oferta d'activitats familiars també és la gran protagonista de l'estiu. Com cada any, el MAC Empúries organitza el clàssic Familiaria, un petit festival ple de tallers i d'espectacles que tindrà lloc el 3 d'agost. També hi haurà jocs de pistes, d'escapada i gimcanes al MAC Ullastret, al Reial Monestir de Santes Creus o al castell de Miravet, tallers al Museu d'Art de Girona o circ al Museu d'Arqueologia de Barcelona, entre d'altres.
Altres propostes que mai no fallen són les visites guiades per descobrir la història de Catalunya i, concretament, les visites teatralitzades, per fer-ho d'una manera diferent i amena. A les comarques de Tarragona, no us perdeu la visita Dones. Mares i abadesses, al Reial Monestir de Santes Creus, i L'enigma de Centcelles, a Constantí. Entre les propostes teatralitzades, destaca La cuina cartoixana: la cuina blanca i el dejuni, a la cartoixa d'Escaladei.
A les comarques gironines, podreu gaudir de Girona monàstica, un passeig pels monestirs de Sant Daniel i Sant Pere de Galligants; de la Ruta Josep Pla, una passejada literària per descobrir la relació de l'escriptor amb la ciutat ibèrica d'Ullastret, o d'El tresor de la plana, per recórrer els espais més emblemàtics de Santa Maria de Vilabertran.
Exposicions per fugir de la calor
Paral·lelament a la programació d'activitats, durant aquests mesos visitar els museus catalans és una bona idea per fugir de la calor. A Barcelona, el Museu d'Història de Catalunya us fa una triple proposta: Viladecans Cartells, El rector de Vallfogona: auge, declivi i retorn d'un mite nacional i Tàpies. Art i activisme. Al Museu d'Arqueologia de Catalunya podeu visitar la recentment inaugurada Imperivm. Històries romanes, i encara sou a temps de veure Naufragis. Història submergida. I teniu temps fins al 26 de juliol per visitar Gabriel Casas i Galobardes. Fotos amb joguets a l'Arxiu Nacional de Catalunya.
A la ciutat de Girona, no us perdeu l'exposició Un altre art. Informalisme a Catalunya 1956-1966, al Museu d'Art de Girona. I a la canònica de Santa Maria de Vilabertran –fins al 7 de juliol– i al castell monestir d'Escornalbou –fins al 31 d'agost–, La taula parada. El gust per la història. A Vilabertran es podrà visitar també, del 12 de juliol al 8 de setembre, Resseguir el trau, una mostra de Marcel Dalmau i Pep Aymerich organitzada per l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural i El Bòlit, Centre d'Art Contemporani de Girona, dins del cicle Diàlegs: Art, música i patrimoni.
Experiències gastronòmiques amb història
Una de les trobades gastronòmiques més esperades de l'estiu és, un any més, el Mercat de Santa Teca al castell monestir d'Escornalbou. La cita, amb tallers, gastronomia i maridatges, teatre, poesia, dansa i actuacions musicals, tindrà lloc els dies 13 i 14 de juliol.
Una altra proposta destacada és el Cicle Divendres DiVins, un espectacle enològic que els divendres de juliol i els dos primers d'agost ofereix visites guiades, un tast de vins de la DO Priorat i actuacions musicals en diversos cellers i espais patrimonials del Priorat, entre els quals, la cartoixa d'Escaladei.
Totes les activitats, a l'agenda del Patrimoni Cultural
Si amb aquest recull no n'heu tingut prou i busqueu més plans per aquest estiu, us convidem a fer una ullada a l'agenda en línia del Patrimoni Cultural. Hi trobareu aquestes i moltes altres propostes per descobrir el patrimoni arreu de Catalunya. Bones vacances!