Terra de monestirs, de comtes, d’abats i de llegendes, el Ripollès té l’honor de ser un símbol del naixement de la nació catalana i d’ostentar el sobrenom de bressol de Catalunya. I és que, l’any 879, Guifré el Pelós va fundar-hi el monestir de Santa Maria de Ripoll amb l’objectiu de repoblar les terres que havien estat conquerides als sarraïns. Poc després, el comte també hi va fundar Sant Joan de les Abadesses, el primer monestir femení de Catalunya. Són dues de les grans joies de l’arquitectura romànica del nostre país, i, juntament amb el monestir de Sant Pere de Camprodon, van convertir aquest territori en un centre religiós i cultural de primer ordre a l’Europa medieval.
Aquests monuments es conceben com els grans atractius de la comarca, però el cert és que el Ripollès és molt més. Si el que voleu és descobrir-lo amb temps, pausadament, aturant-vos en els indrets més desconeguts i respirant l’essència dels pobles d’alta muntanya, continueu llegint. Tot seguint en la línia del patrimoni romànic, val la pena explorar les nombroses esglésies que es reparteixen per la comarca. Fins a 98 monuments romànics d’interès patrimonial es troben catalogats al Ripollès! D’aquests, una vintena d’esglésies ofereixen, a més, visites virtuals en 3D. Sant Cristòfol de Beget, Sant Jaume de Queralbs, Sant Miquel de Setcases, Sant Víctor de Dòrria, Sant Esteve de Llanars, Santa Maria de Matamala... us faran viure una autèntica experiència immersiva que us descobrirà com eren aquests espais als segles XI i XII.
L’essència de l’alta muntanya
Quan les visiteu, no oblideu passejar pels carrers estrets i de pedra dels pobles que les acullen. Poblets com Pardines, Abella o Vallfogona, on descobrireu l’essència de l’alta muntanya. En alguns també hi trobareu el rastre del poder que van ostentar en temps medievals amb castells com el de Mataplana, el de Rocabruna, el de Ribes de Freser o la torre de Campelles. Val la pena fer-hi camí, també, per gaudir d’unes panoràmiques espectaculars sobre la comarca.
Per aprofundir en la història i la cultura del Ripollès, us recomanem completar la vostra visita amb els nombrosos museus i centres d’interpretació que trobareu a la comarca. El Museu Etnogràfic de Ripoll conserva un important fons de patrimoni material i immaterial que explica la vida, els costums i les tradicions del Pirineu gironí. El Museu del Comte Arnau, a Gombrèn, i el Centre d’Interpretació del Mite del Comte Arnau, a Sant Joan de les Abadesses, fan reviure la llegenda d’un dels personatges més mítics del nostre país. Per descobrir el patrimoni industrial de la comarca, no us perdeu el Museu Miner d’Ogassa i el Molí Gros de Campdevànol, i si el que us agrada és la música, al Museu Isaac Albéniz us endinsareu en la vida de l’il·lustre compositor nascut a Camprodon.
Camins històrics
I si preferiu el senderisme, no hi ha millor proposta que recórrer algun dels camins històrics que travessen el Ripollès. La via Romana del Capsacosta, a Sant Pau de Segúries, ofereix un passeig per un ramal de la via Augusta; el Camí Oliba ressegueix les obres més emblemàtiques de l’art romànic català entre Montserrat i els Pirineus, i el Camí de la Retirada, a Molló, segueix la ruta de l’exili a França durant la Guerra Civil.
Podeu consultar tota l’oferta turística del Ripollès al web de Turisme del Consell Comarcal del Ripollès.
Aquesta Setmana Santa, descobreix el Ripollès
Fins a 98 monuments romànics d'interès patrimonial es troben catalogats a la comarca gironina
29
de març
del
2022