'Arlanziense', la nova cultura paleolítica descoberta a Burgos

La troballa d'una cultura desconeguda al jaciment de la Cova Millán redefineix l'inici del Paleolític superior a la península Ibèrica

L'interior de la Cova Millán
L'interior de la Cova Millán Universitat de Valladolid
6 d'octubre del 2024
Autor
Ariadna Pons Soler

Un grup d'investigadors liderat per Policarpo Sánchez Yustos, de la Universitat de Valladolid, ha tret a la llum un descobriment extraordinari al jaciment de la Cova Millán, a la vall d'Arlanza de Burgos: una cultura desconeguda fins ara que va viure a la Península ibèrica fa entre 45.000 i 43.000 anys.

Segons l'estudi, publicat a la revista Scientific Reports, el descobriment marca l'origen peninsular del Paleolític superior abans del que es creia fins ara. Els recentment batejats arlanzienses, que deuen el seu nom a la vall d'Arlanza, destacaven per la combinació única de tècniques i d'estris mai vistos a la Península, així com per la creació d'estris destinats a la caça. Aquesta civilització presenta paral·lelismes cronològics i tecnològics amb les cultures relacionades amb l'arribada de l'Homo sapiens a Europa, espècie que marca l'inici del període Paleolític superior. 

Per tant, els resultats de la investigació iniciada el 2017 situen la vall d'Arlanza com un lloc clau en l'evolució prehistòrica peninsular i de l'espècie.