Fins ara, es considerava l'Homo antecessor l'homínid més antic del continent europeu, amb aproximadament 860.000 anys d'antiguitat. Això ha canviat gràcies a una troballa insòlita que es va realitzar al jaciment de la Sima del Elefante d'Atapuerca el juliol del 2022: el fòssil del maxil·lar d'un homínid que els investigadors van batejar com la "cara del primer europeu".
Un estudi liderat per l'IPHES-CERCA i publicat a la revista Nature conclou que aquell fragment facial humà, també batejat amb el nom de Pink, data d'entre 1,1 i 1,4 milions d'anys i és la cara més antiga coneguda a l'Europa occidental. Ha estat atribuït a una espècie anterior a l'Homo antecessor que ha estat batejada, de manera provisional, amb el nom d'Homo affinis erectus. L'evidència encara no és suficient per a una classificació definitiva, però els experts consideren que Pink s'aproxima més a l'erectus que a l'antecessor, i que pertany a una població que va arribar a Europa en una onada migratòria anterior a aquest últim.
Aquest descobriment suposa un nou pas endavant per a l'estudi del poblament humà a Europa, planteja preguntes noves sobre l'origen i la diversitat dels hominins que van habitar el continent i reforça el paper d'Atapuerca com a referent mundial en l'estudi de l'evolució humana.