Augmenten les iniciatives per recuperar l'antiga ciutat de Palmira

Malgrat que els grups islamistes encara controlen la zona, museus i universitats comencen a preparar, des de la distància, la reconstrucció del jaciment sirià

Palmira amb la bandera d'Estat Islàmic
Palmira amb la bandera d'Estat Islàmic
4 de gener del 2016
Autor
Redacció
Fa unes setmanes, el Museu Ermitage de Sant Petersburg anunciava la seva intenció d'implicar-se en la reconstrucció del jaciment de Palmira, a Síria, un cop en siguin expulsades les tropes dels radicals islamistes que han destruït el jaciment. Però sembla que el museu rus no estarà sol en el treball de conscienciació de la importància patrimonial del conjunt de Palmira.

Així, l'Institut d'Arqueologia Digital d'Oxford ja ha començat a treballar en la construcció d'una rèplica digital de l'arc de triomf que presidia l'entrada de la ciutat i que va ser un dels primers monuments dinamitats de l'antiga ciutat fundada al segle X aC. La còpia es projectarà en espais públics de Nova York i Londres amb l'objectiu de donar a conèixer la dramàtica situació que està travessant el patrimoni del Pròxim Orient.

Per la seva banda, el Museu del Louvre de París ha anunciat que també vol implicar-s'hi, i de moment ha proposat una iniciativa per documentar totes les peces possibles que han desaparegut els darrers anys de la ciutat de Palmira. D'aquesta manera es pretén dificultar l'accés de les peces al mercat negre i a les col·leccions privades, una activitat de molta rendibilitat econòmica i que s'ha convertit en un dels principals pilars de finançament dels grups terroristes que actuen a la zona. Segons Jean-Luc Martínez, director del Louvre, cal començar a treballar des de la distància en la documentació i la reconstrucció digital dels monuments per guanyar temps i avançar feina en el moment que el jaciment sigui alliberat i se'n pugui iniciar la reconstrucció.