Un dels vessants més desconeguts d’Azorín, pseudònim del periodista i escriptor José Augusto Trinidad Martínez Ruiz (1873-1967), és la seva admiració per Catalunya i la seva amistat amb diferents figures referents de la política i de la cultura de casa nostra, especialment amb Lluís Companys i Joan Maragall. És precisament aquesta admiració la que explora l'exposició 'Azorín i Catalunya. De Joan Maragall a Lluís Companys', que acull el Palau Robert fins al 26 de maig.
Les arrels de la vinculació amb Catalunya d'aquest membre de l'anomenada Generació del 98 comencen en la seva infantesa, a Monòver (Alacant), el poble on va néixer, un nucli on vivien molts lleidatans que hi havien anat atrets per la seva indústria. Aquest entusiasme va quedar palès ben aviat als seus articles. El 1898, l'any en què Espanya va perdre les colònies d’ultramar, el periodista va publicar un article a 'El Progreso', diari republicà d’Alejandro Lerroux, exaltant el Principat. “Cada vegada admiro més Catalunya", va escriure. Aquesta admiració va portar Azorín a cultivar amistat amb importants personalitats catalanes, com Eugeni d’Ors, Salvador Dalí, Margarida Xirgu, Joan Maragall o Lluís Companys, a qui va visitar a la presó Model de Barcelona com a president del Pen Club quan el polític català, llavors president de la Generalitat, estava reclòs pels Fets d'Octubre.
Ara en podeu saber més amb l'exposició 'Azorín i Catalunya. De Joan Maragall a Lluís Companys', que es pot visitar a la sala 4 del Palau Robert de Barcelona fins al 26 de maig. Organitzada per la Direcció General de Difusió de la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració de la Casa Museu Azorín (Fundación Caja Mediterráneo), la mostra s'endinsa en l’admiració de l’escriptor per Catalunya, la seva cultura, llengua i capacitat de lideratge polític, i en la seva relació amb diferents personalitats catalanes, especialment amb Companys, Francesc Pi i Margall i Joan Maragall. A la mostra, s'hi poden veure documents, fotografies i objectes relacionats amb Azorín, com l'article que va publicar als diaris 'ABC' i 'La Veu de Catalunya' en què es reflecteixen les entrevistes que el de Monòver va fer a intel·lectuals catalans per saber de primera mà la seva opinió sobre el tema català.
Informació pràctica
'Azorín i Catalunya. De Joan Maragall a Lluís Companys'. Fins al 26 de maig a la sala 4 del Palau Robert (passeig de Gràcia, 10. Barcelona). L'entrada és gratuïta. L'horari de visita és de dilluns a dissabte, de 9 a 20 h, i diumenges i festius, de 9 a 14.30 h.