El CASC localitza marques d'ús a la fusta del derelicte Illes Formigues II

El Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya ha documentat elements de la bomba d'eixugada i marques pintades a les fustes del terra del vaixell romà

Imatge de l'excavació del derelicte Illes Formigues II
Imatge de l'excavació del derelicte Illes Formigues II CASC - MAC
13 d'abril del 2024
Autor
Carla Galisteo Valera

El 2016, gràcies a l'avís d'un bussejador aficionat, el Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) va fer una troballa excepcional a gairebé 50 metres de fondària entre Palamós i Palafrugell: les restes d'una nau comercial del segle I aC que anava car­regada d'àmfores amb salaons i salses de peix quan es va enfonsar a l'altura de les illes Formigues. 

Ara, una campanya d'excavació d'aquesta unitat de recerca del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) al derelicte Illes Formigues II ha permès documentar i estudiar la fusta del vaixell. S'hi han localitzat diferents elements de la bomba d'eixugada, com la caixa de fusta de recollida d'aigua, l'eix de bronze de la bomba i un coixinet també de bronze. També s'hi han detectat marques numerals pintades al terra del celler, on es transportaven les àmfores, que podrien ser referències al número d'ordre d'aquestes peces.

A més, el bon estat de conservació de la càrrega del derelicte, amb un total de 34 àmfores procedents d'Andalusia, ha permès identificar amb detall els continguts de salaó i salses de peix que transportava.