Catalans a la Cuba del segle XX, en un documental

Vanessa Batista narra la història de l'emigració catalana a Cuba al principi del segle passat a partir del fons cinematogràfic inèdit de Francisco Carulla.

Cartell de ‘Els que es quedaren’
Cartell de ‘Els que es quedaren’
10 de març del 2016
Autor
Redacció
L'arxiu cinematogràfic personal i inèdit de Francisco Carulla —català de Miralcamp, a Lleida— és l'eix que articula el documental ‘Els que es quedaren', el primer llargmetratge documental de la cubana Vanessa Batista que aquesta nit es podrà veure en el programa ‘El documental' del Canal 33. El film recupera les imatges cinematogràfiques dels anys vint del segle passat on es mostren els viatges de Francisco Carulla a Cuba, on havia emigrat l'any 1912, i les visites intermitents que va fer a Barcelona i el seu poble natal. Es tracta de material inèdit que fins ara no havia pogut visionar cap membre extern a la família.

Seguint la pista de Carulla, la directora del documental narra la història d'aquesta emigració que va començar al segle XIX i s'aproxima a l'experiència dels milers d'emigrants que van creuar l'Atlàntic per buscar una vida millor. Una reflexió sobre la identitat, les arrels i l'emigració. El film es va estrenar fa uns mesos en la desena edició de Memorimage, el Festival Internacional de Cinema de Reus, on va rebre el Premi MemoriReus-Rabassa, atorgat pel públic "per la seva contribució a il·luminar un episodi desconegut de la història de Catalunya". També s'ha projectat fora de competició a la 37a edició del Festival Internacional del Nuevo Cine Latinoamericano, a L'Havana, Cuba. Avui a les 23h es podrà veure pel canal cultural del Televisió de Catalunya.