Catalunya als mapes, a ‘Presència'

El setmanari dominical d'‘El Punt Avui' recorre la història de la cartografia dels Països Catalans

Portada del 'Presència'
Portada del 'Presència'
20 de febrer del 2015
Autor
Redacció

La revista ‘Presència' publica aquesta setmana un ampli dossier sobre la cartografia dels Països Catalans. Amb el títol ‘Un país als mapes', el reportatge fa un recorregut per la història cartogràfica catalana, des del primer mapa que es coneix, de 1883, fins als més actuals, com un de l'Institut Cartogràfic de Catalunya i la Fundació Irla publicat l'any 2010. Entre els mapes que ha recuperat, n'hi ha un dels més populars, realitzat l'any 1962, en ple franquisme, per Antoni Bescós i publicat per l'activista Joan Ballester i Canals. Tot i la clandestinitat amb què va ser editat i distribuït, va arribar a un munt de llars del país.

En la segona part del dossier el setmanari recupera alguns dels mapes més curiosos que s'han editat, així com els que ens situen en el marc europeu. Inclou una entrevista a Rafael Company, llicenciat en història de l'art i autor del llibre ‘Cartografia, ideologia i poder', sobre els mapes del Touring Club italià manipulats pel govern feixista de Mussolini. Company afirma, entre altres coses, que "els mapes no són innocents, i molt menys un refugi de cientificitat absoluta com hom podria sospitar d'entrada".

Un altre punt destacat del ‘Presència' d'aquest diumenge és una entrevista a Theo X, un antic soldat professional de l'exèrcit de l'actual president de Ruanda, Paul Kagame, que denuncia els crims que actualment es viuen al país. "A Ruanda hi ha una dictadura cruel, i als dissidents com jo els consideren traïdors", afirma Theo, que ha perdut més de cinquanta membres de la seva família (pares, germans, cosins, oncles i avis). Aquest testimoni protegit denuncia que hi ha interessos de tota mena que volen que Kagame es mantingui en el poder.

Finalment, la secció de Comunicació tracta la informació del temps a la televisió; inclou un article titulat "Molt més que mapes i isòbares", que analitza com la meteorologia és imprescindible a la televisió i el que més ha evolucionat gràcies a la tecnologia i la didàctica. L'article repassa, amb imatges, alguns dels moments més destacats de la informació a TV3 des de l'enyorat Antoni Castejón fins a l'actualitat. El setmanari ‘Presència' es pot aconseguir al quiosc aquest diumenge 22 de febrer amb el diari ‘El Punt Avui'.