Catalunya restitueix a Egipte peces de fa 4.200 anys

Es tracta de vuit fragments de la tomba d'un summe sacerdot a la necròpolis de Sakkara localitzats en un antiquari de Barcelona

Piràmide de Saqqara
Piràmide de Saqqara
23 de març del 2012
Autor
Juan Carlos Moreno
La Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Cultura espanyol han tornat vuit fragments amb inscripcions jeroglífiques espoliats de l'Egipte dels faraons als seus legítims propietaris, els egipcis. Les peces en qüestió són vuit fragments de la tomba d'un summe sacerdot a la necròpolis de Sakkara —a prop de la ciutat de Memfis, al sud del Caire—, trobats en una galeria d'antiguitats per membres de la Brigada de Patrimoni Històric del Cos Nacional de Policia i la Unitat Central de Robatoris amb Força i Patrimoni Històric dels Mossos d'Esquadra. L'antiquari que els guardava els havia adquirit en un comerç especialitzat en arqueologia egípcia de Londres.

Per conèixer l'origen d'aquesta història cal remuntar-se a l'any 1997, quan l'arqueòleg Josep Cervelló, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va començar l'estudi de la tomba d'Imep-Hur, de la VI dinastia —d'aproximadament l'any 2200 aC—, que va ser summe sacerdot de Ptah, el déu de la màgia i la màxima divinitat de Memfis. El 1999 la tomba va ser saquejada i bona part dels jeroglífics que ornaven les seves parets van ser arrencats i, a continuació, van passar il·legalment la frontera egípcia. El 2005 van sortir al mercat d'antiguitats amb certificats falsos d'exportació. I és així com van arribar a Catalunya.

A poc a poc, va començar la localització d'aquests vuit fragments. El mateix Cervelló i un dels seus col·laboradors van contribuir al reconeixement dels fragments. Altres fragments de la mateixa tomba han estat localitzats a Austràlia i el Regne Unit. La devolució ha estat molt ben rebuda pel Govern egipci. El secretari general del Consell Suprem d'Antiguitats d'Egipte, Mustafa Amin Badawy, va expressar la seva satisfacció pel retorn d'"una part de la història d'Egipte" i va oferir la seva col·laboració "per, en un futur, fer exposicions temporals o fixes" a Catalunya. Les peces tornaran al seu país d'origen la propera setmana i es preveu que, almenys inicialment, es dipositin al Museu d'Arqueologia del Caire.