Cinc propostes per descobrir l'Europa central

Ciutats amb història al cor del continent

1 de setembre del 2016
Autor
Anna-Priscila Magriñà
Guardar a favorits
Mou-te amb la 'Guia de vacances'!
Ja és al quiosc la nova ‘Guia de vacances' de SÀPIENS i DESCOBRIR, amb 200 propostes d'activitats per gaudir del patrimoni arreu dels Països Catalans i Europa. La guia inclou festivals, jornades, festes, fires o visites a indrets estretament vinculats amb la història, per descobrir en solitari o amb tota la família. Volem que la guia sigui una eina útil, per això a les darreres pàgines podeu trobar informació de servei per organitzar les vostres escapades: sabreu on dormir, on menjar, com arribar-hi, com moure-us per la zona i propostes per gaudir encara més de la zona que visiteu. Tot plegat, per 2,95 €, a la venda als quioscos. Més informació aquí
 

 

1- Visita a l'illa de Rügen (Alemanya)
La vida no li ho va posar gens fàcil, al paisatgista romàntic Caspar David Friedrich (1774-1840). Considerat l'artista més important del seu temps, de jove va patir una pèrdua rere l'altra: la seva mare va morir quan era ben petit, després ho van fer dues de les seves germanes i, finalment, un tercer germà va perdre la vida en un acte heroic, intentant salvar el futur pintor de morir congelat sota el gel. Molt probablement, aquestes desgràcies van influir en l'estil melancòlic de l'artista.

 

 

2- Visita al barri de Praga de Varsòvia (Polònia)
Alguns diuen que fins a un 90% de la capital de Polònia va quedar en ruïnes després de la Segona Guerra Mundial. Gran part de les destrosses van tenir lloc durant l'anomenada Insurrecció de Varsòvia, que es va allargar agònicament durant 63 dies de l'any 1944, quan les forces poloneses intentaven alliberar la ciutat dels nazis. Per desgràcia, no van tenir èxit. La destrucció va ser tan gran que el centre històric de la ciutat és tan sols una reconstrucció del que un dia va ser, perquè després del conflicte armat no va quedar res dempeus.

 

 

3- Visita a l'ajuntament de la Ciutat Vella i al castell de Praga (República Txeca)
De vegades, les paraules són més literals del que ens imaginem. Així, doncs, el verb defenestrar, que normalment es refereix a l'acte d'‘expulsar algú d'un càrrec', en un altre temps més convuls volia dir, simplement, ‘tirar algú daltabaix d'una finestra'. Els fets que van donar nom a aquesta paraula van tenir lloc a Praga el 30 de juliol de 1419, a l'ajuntament de la Ciutat Nova (Novoměstská radnice, en txec), que es troba a la plaça de Carles de la capital txeca.

 

 

4- Visita al castell de Bratislava (Eslovàquia)
El centre de Bratislava sembla extret d'un conte de fades, com també ho sembla el seu castell, amb una llarga història de victòries i derrotes que van acabar amb el lloc pràcticament en ruïnes. Després de descartar la demolició completa del que quedava mig recte per fer-hi edificis governamentals, a partir de l'any 1953 es va iniciar una restauració completa de la construcció, el resultat de la qual és el que veiem a l'actualitat.

 

 

5- Visita al cafè Masoch a Lviv (Ucraïna)
Al cafè Masoch, a més de begudes calentes i cervesa, també et pots emportar alguna fuetada. Roba el nom a l'escriptor austrohongarès Leopold von Sacher-Masoch, que, com us deveu haver imaginat, va inspirar el terme masoquisme. Basant-se en la seva vida, Sacher-Masoch va escriure la novel·la 'La Venus de les pells' (1870), que parla d'un home que fa que la seva amant el tracti com un esclau perquè ell troba plaer en el dolor. Així, al cafè Masoch tenen cadenes i fuets perquè qui vulgui deixi anar la imaginació. Tot, això sí, amb molt de sentit de l'humor.