Confirmen l'ocupació de la cova de l'Home Mort en època romana

La darrera campanya d'excavacions realitzada al jaciment de Soriguera ha tret a la llum troballes de gran rellevància científica

Membres del GAAM durant els treballs a la cova de l'Home Mort
Membres del GAAM durant els treballs a la cova de l'Home Mort GAAM-UAB
28 de juny del 2024
Autor
Carla Galisteo Valera

La darrera campanya d'excavacions que el Grup d'Arqueologia de l'Alta Muntanya (GAAM), format per investigadors de la UAB i del CSIC, ha dut a terme a la galeria 1 de la cova de l'Home Mort de Soriguera, al Pallars Sobirà, ha tret a la llum resultats de gran rellevància científica.

Destaca la troballa de ceràmiques romanes, algunes d'origen nord-africà, que confirmen que la cova va ser ocupada també al final de l'imperi romà, al segle V dC. Aquest descobriment consolidaria la idea que les valls del Pallars Sobirà no van quedar al marge del període romà, com s'havia apuntat tradicionalment.

D'altra banda, s'han recuperat nombroses restes humanes i objectes associats a l'edat del bronze, d'una antiguitat d'entre 3.500 i 3.600 anys. Entre els objectes, destaquen abundant ceràmica i una punta de fletxa de bronze, un objecte valuós per al patrimoni arqueològic pirinenc, atesa l'escassetat de peces similars localitzades fins ara. Aquestes restes humanes se situen entre les més antigues recuperades als Pirineus occidentals de Catalunya.

A més, la recuperació de restes arqueològiques de finals del Neolític i del Calcolític, fa entre 5.000 i 4.500 anys, ampliaria el període d'ocupació de la cova, i fa de Soriguera un jaciment cabdal per entendre l'ocupació humana de l'Alt Pirineu al llarg de milers d'anys.