Debat científic sobre la recuperació de les fosses comunes

Historiadors, arqueòlegs i antropòlegs participaran en les II Jornades d'Arqueologia i Patrimoni de la Guerra Civil al Front de l'Ebre, que se celebren demà a Tortosa

Treballs en una fossa comuna
Treballs en una fossa comuna
20 de novembre del 2015
Autor
Redacció
Fa més de 75 anys de la fi de la Guerra Civil Espanyola (i avui, 20 de novembre, en fa tot just 40 de la mort del dictador Francisco Franco), però les ferides del conflicte i la dictadura encara són obertes. Els darrers quinze anys, l'obertura de fosses comunes ha estat un dels eixos principals que ha articulat el debat sobre la recuperació de la memòria històrica. Les Terres de l'Ebre —on es va lliurar la batalla de l'Ebre, entre l'abril i el desembre de 1938— és una de les zones del país on hi ha més fosses, les de la repressió política i les dels soldats morts en combat.

En aquest context, demà se celebrenles II Jornades d'Arqueologia i Patrimoni de la Guerra Civil al Front de l'Ebre, que tenen lloc a Tortosa (Baix Ebre) amb l'objectiu d'abordar la recuperació de les fosses comunes des de la vessant científica. Per això s'ha convidat professionals de disciplines com l'arqueologia i l'antropologia forense, que disposen d'una àmplia experiència en aquest camp.

La jornada estarà estructurada en tres blocs. En el primer s'abordarà la situació actual de les fosses comunes a Espanya i Catalunya, les seves tipologies, orígens, tractament legislatiu i administratiu. Hi intervindrà Maria Carmen Garcia Alonso, doctora en Antropologia Social i Cultural, professora del Departament d'Antropologia de la UNED, i Juli Cuéllar Gisbert, tècnic responsable de l'Àrea de Desapareguts i Fosses Comunes de la Guerra Civil i el Franquisme de la Generalitat.

El segon bloc avaluarà el valor de les fosses comunes com a eina de recerca històrica, amb la participació de Lourdes Herrasti Erlogorri, professora especialitzada en osteoarqueologia, i Assumpció Malgosa Morera, catedràtica de la Unitat d'Antropologia Biològica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i membre del Comitè Tècnic per a la Recuperació i la Identificació de Persones Desaparegudes durant la Guerra Civil i la Dictadura Franquista. Finalment, es repassaran algunes experiències d'exhumació, a càrrec de Jordi Ramos Ruiz, membre de l'equip de l'empresa Atics, que compta amb molta experiència en l'exhumació de fosses de la Guerra Civil, i Francisco Etxeberria Gabilondo, professor de la Facultat de Medicina de la Universitat del País Basc.

La jornada l'organitzen els Serveis Territorials de Cultura de l'Ebre i el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE), amb la col·laboració de l'Ajuntament de Tortosa. Es tracta d'una trobada biennal, la primera de les quals es va celebrar l'any 2013 i es va dedicar a la recuperació i la conservació del patrimoni de la Guerra Civil al front de l'Ebre.