Demanen a "la Caixa" que restitueixi els símbols catalans suprimits pel franquisme

La Comissió de la Dignitat reivindica la recuperació dels elements decoratius de la façana de la seu principal, a la Via Laietana

La seu històrica de "la Caixa"
La seu històrica de "la Caixa"
20 de febrer del 2016
Autor
Laura Quero
El passat dijous 18 de febrer, el portaveu de la Comissió de la Dignitat, Pep Cruanyes, va exigir la recuperació de les inscripcions en català i els escuts de Catalunya que decoraven les portes d'entrada de l'edifici històric de "la Caixa". La reivindicació es va fer davant de la mateixa seu central, situada a la Via Laietana de Barcelona.

Aquestes inscripcions van ser esborrades pel franquisme com un acte de repressió de la catalanitat de la institució. Fa un any, la Comissió de la Dignitat ja va demanar per carta a "la Caixa" la restitució d'aquests ornaments i va rebre com a resposta que s'està estudiant. El portaveu ha defensat que es tracta d'un acte necessari d'acord amb la Llei de la memòria històrica.

També s'ha demanat que hi tornin a figurar els noms de Josep Maria Boix, director general, i Lluís Serrahima Camín, president de "la Caixa", ambdós destituïts el 1939 amb el final de la Guerra Civil. Posteriorment van ser represaliats pel franquisme a causa de la seva defensa de la Generalitat i els valors republicans. "Pensem que ‘la Caixa' ha de restituir aquestes inscripcions com a acte de reconeixement d'aquestes persones que han estat tan importants per a l'entitat i restablir un acte de repressió contra la llengua", ha afirmat Cruanyes.