Descobert el primer fort espanyol al sud dels Estats Units

És el primer dels sis que es van construir entre 1567 i 1568 amb l'objectiu de conquerir el territori fins a Mèxic

Muntanyes Apalatxes
Muntanyes Apalatxes
30 de juliol del 2013
Autor
Carla Galisteo
Un equip d'arqueòlegs de la Universitat de Michigan ha trobat, durant una excavació als voltants de la ciutat de Morganton, a Carolina del Nord, les restes de la primera fortificació construïda pels espanyols el 1567 al sud dels Estats Units. Construït pel capità Juan Pardo, el fort de San Juan va acollir una quarantena d'espanyols durant un any i mig, en una missió per colonitzar el sud del país sota les ordres del governador Pedro Menéndez de Avilés.

A les muntanyes Apalatxes, a la frontera entre els actuals estats de Carolina del Nord, Virginia i Tennessee, l'Espanya de Felip II va traçar un ambiciós pla d'expansió des de la ciutat de Philadelphia fins a Mèxic. La idea de Menéndez de Avilés consistia a construir una cadena de forts des de la colònia de Santa Elena, l'actual Parris Island, a Carolina del Sud, fins a les mines de plata del centre de Mèxic. Aquest cordó suposaria un control per part d'Espanya d'una extensió de dos milions de quilòmetres quadrats.

La documentació que es conserva de l'època especifica que es van construir sis forts. Per això, la Universitat de Michigan va iniciar una recerca l'any 2004 per localitzar-los. Ara, després de nou anys excavant el territori, han tret a la llum la primera i la més important de les fortificacions, el fort de San Juan. Es tracta d'un fossat on han aparegut sis cases, una de les quals és més gran i està fortificada. El conjunt presenta unes tècniques de construcció i unes característiques similars a les que s'utilitzaven a l'imperi Romà, fet que ha servit per corroborar l'origen europeu i per determinar que es tracta d'una de les construccions que estaven buscant.

El pla d'expansió espanyol va fracassar el maig de 1568, quan el fort va ser destruït pels indígenes catawba que habitaven la població de Joara. Quan van començar a escassejar les provisions i els productes amb els quals els nouvinguts compraven el permís per habitar la zona, van començar a aflorar els conflictes. Aquests es van accentuar a causa de l'interès excessiu dels espanyols en les dones del poblat, i van acabar amb un conflicte armat que va portar els espanyols a la derrota.

Segons els experts, la història dels Estats Units hauria estat molt diferent si el fort San Juan hagués sobreviscut. Durant la seva estada, els espanyols van buscar or sense èxit, tot i que només a 50 quilòmetres de l'indret hi havia un gran jaciment que no va ser descobert fins al segle XIX. Si l'haguessin trobat, tot el que està al sud de Philadelphia podria haver acabat formant part de l'imperi espanyol.