Descobert un temple cerimonial de 5.000 anys al Perú

Un grup d'arqueòlegs ha localitzat una estructura monumental anterior al Machu-Picchu, el jaciment arqueològic més conegut del país

Temple de 5.000 anys d'antiguitat localitzat al Perú
Temple de 5.000 anys d'antiguitat localitzat al Perú DDC Lambayeque
24 de juliol del 2024
Autor
Carla Galisteo Valera

Sota les dunes de la vall de Lambayeque, al Perú, al complex arqueològic Los Paredones de la Otra Banda - Las Ánimas, han aparegut les restes d'un temple cerimonial que podrien tenir 5.000 anys d'antiguitat. Una troballa excepcional molt més antiga que el Machu-Picchu, el jaciment arqueològic més conegut del país.

Els arqueòlegs han excavat dues unitats, la primera de les quals correspon a un recinte religiós datat d'entre el 2000 i el 200 aC. L'espai està definit per murs i conserva una escalinata central des de la qual s'ascendiria a una espècie d'escenari a la part central. El temple llueix uns frisos amb imatges antropomorfes que representen un cos humà amb cap d'ocell, imatges felines i arpes d'un rèptil. En aquest lloc, s'hi haurien dut a terme cerimònies especials.

La segona unitat excavada inclou un altre espai cerimonial datat d'entre els anys 600 i 700 dC que conserva les bases d'una gran plataforma escalonada. En aquest espai, s'hi ha localitzat, a més, la tomba d'un nen d'uns cinc o sis anys d'edat i que correspondria a un període posterior.