Sota les dunes de la vall de Lambayeque, al Perú, al complex arqueològic Los Paredones de la Otra Banda - Las Ánimas, han aparegut les restes d'un temple cerimonial que podrien tenir 5.000 anys d'antiguitat. Una troballa excepcional molt més antiga que el Machu-Picchu, el jaciment arqueològic més conegut del país.
Els arqueòlegs han excavat dues unitats, la primera de les quals correspon a un recinte religiós datat d'entre el 2000 i el 200 aC. L'espai està definit per murs i conserva una escalinata central des de la qual s'ascendiria a una espècie d'escenari a la part central. El temple llueix uns frisos amb imatges antropomorfes que representen un cos humà amb cap d'ocell, imatges felines i arpes d'un rèptil. En aquest lloc, s'hi haurien dut a terme cerimònies especials.
La segona unitat excavada inclou un altre espai cerimonial datat d'entre els anys 600 i 700 dC que conserva les bases d'una gran plataforma escalonada. En aquest espai, s'hi ha localitzat, a més, la tomba d'un nen d'uns cinc o sis anys d'edat i que correspondria a un període posterior.