Descobert un mapa de fa 13.000 anys al Molí de Salt

Es tracta de la primera representació d'un grup social trobada fins ara a tot el món

Detall d'un dels gravats -  Manuel Vaquero
Detall d'un dels gravats - Manuel Vaquero
3 de desembre del 2015
Autor
Redacció
Set motius semicirculars gravats en una pedra descoberta al jaciment del Molí de Salt, a Vimbodí i Poblet (la Conca de Barberà), es podrien convertir en una de les troballes més impressionants del país. La seva importància rau en l'antiguitat, uns 13.000 anys, i en la seva singularitat, ja que no s'havia trobat mai fins ara una representació d'aquestes característiques tan antiga. Els motius del gravat podrien representar, segons els investigadors de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) que han encapçalat l'estudi, les set cabanes d'un poblat de caçadors i recol·lectors, una interpretació que confirmaria que es tracta del mapa més antic de la història.

Els responsables de la troballa asseguren que aquesta peça, una placa d'esquist, de 18 cm de llarg i 8,5 d'ample, constitueix una excepció en l'art paleolític, on abunden representacions d'animals i figures abstractes. L'estudi del gravat mostra, a més, que tots els motius es van dur a terme amb la mateixa eina i utilitzant la mateixa tècnica, cosa que indica que va ser realitzat per un únic individu en un curt espai de temps.

La primera campanya d'excavació al Molí del Salt es va realitzar el 1999 i els treballs han continuat de forma ininterrompuda fins ara, amb caràcter anual. Compten amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Vimbodí i Poblet, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà i l'empresa SOREA. Sempre han estat dirigits per Manuel Vaquero, investigador de l'Àrea de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV) i de l'IPHES.

Tota la investigació es pot consultar a la revista 'Plos One'.