Descobreixen a Israel un temple bizantí de fa 15 segles

La basílica va ser construïda entre els segles V i VII sobre una estructura romana feta quan la zona era habitada pels jueus

Fragment d'un dels mosaics que decoren el sòl de l'església descoberta.
Fragment d'un dels mosaics que decoren el sòl de l'església descoberta.
10 de febrer del 2011
Arqueòlegs del departament israelià d'Antiguitats acaben de presentar una església descoberta recentment i datada de fa 1500 anys. El temple té tot un pis recobert de mosaics amb un estat de conservació extraordinari (amb imatges de galls, lleons, peixos i guineus de gran qualitat). Es troba al sud oest de Jerusalem, en un turó solitari a Hirbet Madras, i ha estat excavada durant dos mesos.

En la primera fase de l'excavació, va semblar que es tractava d'una sinagoga però les creus trobades van desmentir-ho: és un temple cristià que va ser actiu des dels segles V al VII. La basílica es va construir sobre una estructura romana feta quan aquesta zona era habitada per jueus. Sota aquesta estructura romana, hi ha un entramat de túnels que probablement van ser utilitzats pels rebels jueus que lluitaven contra l'exèrcit romà al segle II.

L'església, que conserva els mosaics de més bellesa d'Israel, només es podrà veure aquesta setmana ja que, si es vol conservar, cal protegir-la de la llum del sol. D'aquí pocs dies, tornarà a ser coberta a l'espera d'aconseguir fons per a fer-la un espai visitable.