Fins ara, tot el que es coneixia de Guiengola, al sud de la regió mexicana d'Oaxaca, era una fortificació militar. Ara, gràcies a la tecnologia lidar, s'ha descobert que en realitat es tractava d'una ciutat zapoteca perduda.
Les exploracions més recents realitzades amb aquesta tecnologia làser han revelat una monumenal ciutat fortificada de 360 hectàrees que tenia una estructura urbana de gran complexitat amb 1.173 estructures arquitectòniques i un sistema de fortificacions, una xarxa de carreteres, un centre cerimonial amb temples i palaus, diversos barris i pistes de pilota. L'haurien fundat els zapoteques, una de les civilitzacions més importants de Mesoamèrica, entre els segles XIV i XV dC.
La troballa ha obert noves línies de recerca sobre l'organització econòmica i social de la ciutat, que també reflecteix una jerarquia social definida, amb sectors diferenciats per a l'elit i per a la població comuna, i àrees de cultiu que suggereixen una economia basada en l'agricultura i en el comerç.