Un equip d'arqueòlegs ha descobert, a l'illa australiana de Jiigurru, vuitanta-dues peces de ceràmica que probablement van ser fetes per aborígens australians fa entre 2.000 i 3.000 anys, molt abans que els europeus arribessin al continent. Les petxines i les restes de carbó vegetal que acompanyaven la ceràmica han permès datar-la com la més antiga que s'ha trobat mai a Austràlia.
La troballa, feta amb argila i decorada amb línies incises i pigment, podria capgirar la creença que els aborígens no feien ceràmica. Precisament, una de les preocupacions dels estudiosos era la manca de ceràmica indígena antiga descoberta al continent, entre les moltes troballes de ceràmica històrica que s'han fet a Austràlia. Fins ara, se sospitava que potser els aborígens australians no en feien.
Entre el 2006 i el 2012 es van descobrir diverses peces de ceràmica a Jiigurru, fetes amb materials locals, que van fer replantejar aquesta teoria. El 2016, els arqueòlegs van començar a treballar en col·laboració amb les comunitats aborígens de Dingaal i Ngurrumungu, excavant un jaciment on ara han aparegut les vuitanta-dues peces de ceràmica. Una anàlisi de l'argila i d'altres materials suggereix que les peces es van fer a l'illa.