Valeriana és el nom que ha rebut la ciutat maia descoberta recentment a l'estat mexicà de Campeche, en honor a una antiga llengua propera al territori. Els investigadors han utilitzat la tècnica aèria lidar, que des de les altures penetra la superfície amb rajos làser i revela el que hi ha sota la densa vegetació del territori.
Gràcies a aquest sistema, els científics han pogut distingir un total de 6.764 antigues estructures que van formar part de la metròpolis. Un embassament, un camp de pilota, temples piramidals i una ampla calçada per connectar places tancades són algunes de les instal·lacions que s'han pogut evidenciar, estructures recurrents en les capitals maies. Els experts creuen que aquesta disposició arquitectònica implica que la fundació de la ciutat va tenir lloc abans de l'any 150 dC, fa gairebé dos mil anys.
La recent troballa de la ciutat maia deixa clar que el territori estava urbanitzat i organitzat, alhora que posa de manifest el fet que queden grans llacunes en el coneixement de la nostra història.