Investigadors de la Universitat de Münster i de l'Acadèmia Nacional de Ciències d'Armènia han descobert les bases d'una església catòlica a l'antiga ciutat armènia Artaxata. Es tracta d'un edifici octogonal, forma utilitzada habitualment en recintes cristians, que es va construir fa més de 1.600 anys i es consolida com l'església cristiana més antiga del país.
Els investigadors, que exploren la zona des del 2018, consideren el descobriment de l'església com el més significatiu fins al moment. La basílica presenta un terra de gairebé trenta metres de diàmetre, i els arqueòlegs hi han trobat plataformes de llenya que daten del 350 dC i peces de marbre, possiblement, importades de la zona mediterrània.
Conta la llegenda que, al voltant de l'any 300 dC, un sant anomenat Gregori l'Il·luminador va aconseguir convertir el rei Tirídates III al cristianisme a la ciutat d'Artaxata; d'aquesta manera, Armènia va esdevenir el primer estat cristià de la història, per davant de Roma, que no seria un estat cristià fins al 380 dC. Ara, el descobriment d'aquesta església reforça la llegenda i aporta informació sobre la història de la religió cristiana al país i a tot el món.