Descobreixen l'antic regne d'Idu a l'Iraq

Es tracta d'una antiga província assíria de 3.000 anys d'antiguitat

Restes del regne d'Idu, a l'Iraq -  Cinzia Pappi
Restes del regne d'Idu, a l'Iraq - Cinzia Pappi
5 de novembre del 2013
Autor
Laia Seró
Un equip d'investigadors ha descobert una antiga província assíria sepultada durant segles al nord de l'Iraq, sota l'actual població de Satu Qala. Els arqueòlegs creuen que podria tractar-se del regne d'Idu –la magnitud del qual encara es desconeix– i també que va atènyer els seus anys de màxima esplendor fa més de 3.000 anys.

Entre els descobriments que s'han desenterrat, hi ha inscripcions cuneïformes i obres d'art que expliquen la història dels diversos palaus que s'hi van construir des del neolític. "Hem pogut reconstruir una dinastia de reis locals, fins ara desconeguda, que va governar el regne independent d'Idu durant els segles XI i X aC", explica la directora de les excavacions, Cinzia Pappi.

La ciutat d'Idu va ser un dels centres administratius de l'imperi assiri fins que va aconseguir la independència i va esdevenir el regne d'Idu. Després de 140 anys d'existència autònoma, però, els assiris van tornar a conquerir-lo. L'any 1987, Satu Qala –la localitat que va néixer sobre Idu– va ser parcialment destruïda pels atacs militars ordenats per Saddam Hussein. Les excavacions arqueològiques a la zona van començar fa tan sols tres anys, després que el 2008 es trobessin indicis que podria haver existit una ciutat sota el turó de Satu Qala.

Segons l'equip d'investigadors, per continuar amb les excavacions serà necessari enderrocar algunes cases. "El govern regional del Kurdistan haurà d'arribar a un acord amb els habitants", diu Pappi. De cara al futur, les excavacions s'han proposat explorar els límits del regne d'Idu en les diferents fases de la seva història.