Descobreixen llavors al·lucinògenes dins d'un os d'animal de 2.000 anys

Un estudi ha determinat que els romans dels Països Baixos emmagatzemaven llavors d'una planta tòxica que s'utilitzava amb fins medicinals i com a drogra al·lucinògena

L'os d'animal que contenia llavors de jusquiam negre emmagatzemades ara fa 2.000 anys
L'os d'animal que contenia llavors de jusquiam negre emmagatzemades ara fa 2.000 anys Free University of Berlin
24 de febrer del 2024
Autor
Carla Galisteo Valera

Un equip d'arqueòlegs dels Països Baixos ha descobert llavors al·lucinògenes emmagatzemades a l'interior d'un os d'animal buit de 2.000 anys d'antiguitat. El descobriment evidencia que els romans que habitaven aquell territori recollien i emmagatzemaven llavors de jusquiam negre, una planta tòxica de la família de les solanàcies que també es coneix com a herba queixalera. Coneguda pels seus efectes verinosos, també ha estat històricament utilitzada per a tractaments medicinals i com a droga al·lucinògena.

EL recipient que conté les llavors va ser descobert a l'assentament romà rural de Houten-Castellum i constitueix la primera evidència de l'ús de llavors de jusquiam negre a l'època romana. És un os buit datat d'entre els anys 70 i 100 dC, probablement d'una cabra o una ovella, amb un tap fet d'escorça de bedoll negre que ha permès conservar-ne el contingut. Els investigadors creuen que no s'haurien arribat a consumir, només es van emmagatzemar. 

Els antics estudiosos ja havien descrit les propietats medicinals, verinoses i psicoactives de les llavors d'aquesta planta, que creix com una mala herba en zones extenses de l'Europa central, l'Àfrica septentrional i l'Àsia occidental. Plini el Vell va escriure sobre el seu ús en el tractament de la febre, la tos i el dolor, però també va advertir sobre les seves capacitats per "alterar el cervell". Alguns textos antics assenyalen que quan es bullia la planta, provocava "bogia o trastorn".