Descobreixen un mosaic romà sota el mar a Nàpols

Un impressionant mosaic de marbre que decorava el sòl d'una antiga vil·la romana ha aparegut al fons del mar a les costes de Nàpols

Mosaic trobat sota l'aigua a les costes de Nàpols
Mosaic trobat sota l'aigua a les costes de Nàpols Edoardo Ruspantini - Parco Archeologico Campi Flegrei
10 d'agost del 2024
Autor
Carla Galisteo Valera

 

Una excavació d'arqueologia submarina ha tret a la llum, a prop de les costes de Nàpols, a Itàlia, un impressionant mosaic submergit que adornava el terra d'una antiga vil·la romana. Data del segle III dC i es creu que formava part d'un porxo decorat, o protir, situat a l'entrada de l'edifici. 

La luxosa vil·la tenia una ubicació privilegiada amb vistes al mar a l'antiga ciutat de Baiae, que ha estat popularment anomenada "Las Vegas de l'antiga Roma". Una destinació concorreguda per l'aristocràcia durant el final de l'imperi romà per celebrar-hi festes i dedicar-se a l'oci i al plaer. Governants com Juli Cèsar i Neró hi tenien residències. 

El mosaic està elaborat amb peces de marbre acolorides i tallades de manera irregular segons la tècnica d'opus sectile, habitual entre els segles III i V. Els bussejadors també han trobat fragments de les parets de la vil·la, que haurien caigut sobre el mosaic i haurien provocat que es trenqués en diversos punts. Ara, la troballa serà restaurada i reconstruïda parcialment.