Una restauració treu a la llum les pintures originals del temple egipci d'Edfú

Una missió arqueològica ha pogut desvelar els colors originals amb què es van pintar les parets del temple dedicat al déu Horus

Exemple de restes de pintura al temple d'Edfú després del procés de restauració
Exemple de restes de pintura al temple d'Edfú després del procés de restauració Martin Stadler - Universitat de Würzburg
11 d'octubre del 2024
Autor
Ariadna Pons Soler

Després d'un delicat treball de neteja i conservació al temple dedicat al déu Horus d'Edfú, a Egipte, un grup d'investigadors de la Universitat de Würzburg, en col·laboració amb el Ministeri de Turisme i Antiguitats egipci, ha pogut recuperar les pintures originals que decoraven les parets del temple.

Les pintures multicolors destapades proporcionen més detalls sobre el signficat d'algunes escenes i jeroglífics, díficils d'identificar únicament amb el relleu, com per exemple els elements de la vestimenta o les ofrenes. Els investigadors també han distingit els pigments daurats amb què els egipcis van destacar joies, símbols reials i els cossos dels déus a les representacions. A més, s'han localitzat diverses inscripcions en llenguatge demònic, el sistema d'escriptura utilitzat pels sacerdots egipcis, que aporten nova informació sobre les pràctiques religioses dels sacerdots en l'època ptolemaica. 

El temple d'Edfú, construït durant el regnat del rei Ptolemeu III-XII entre els anys 237 i 57 aC, és el santuari més ben conservat d'Egipte. Les noves troballes són excepcionals, ja que en la majoria dels temples egipcis la pintura no es conserva en absolut.