El juny del 1942, les forces japoneses van capturar la petita illa d'Attu, que forma part de les Aleutianes, un arxipèlag d'Alaska situat a la frontera entre la mar de Bering i el Pacífic nord. L'exèrcit nipó va destruir les cases i viles de l'illa, habitada pels aleutes, un dels pobles indígenes d'Alaska.
Les tropes nord-americanes no van recuperar l'illa fins al 1943, durant l'anomenada batalla d'Attu, en què durant 18 dies van morir 2.900 soldats (2.351 soldats japonesos i 549 d'americans). Ara, un equip d'arqueòlegs submarins dels Estats Units i el Japó ha descobert tres vaixells enfonsats durant la contesa (dos de japonesos i un d'americà, els Kotohira Maru i Cheribon Maru i l'S.S. Dellwood), tres vaixells de càrrega d'entre 3.000 i 5.000 tones de pes. El primer, que transportava provisions, materials de construcció i benzina, es troba en molt bon estat; va ser enfonsat per la marina dels Estats Units. Només van sobreviure dos dels seus tripulants.
La nau nord-americana no va ser atacada; es va enfonsar el 19 de juliol del 1943 mentre els seus tripulants instal·laven línies de comunicació després de xocar contra una roca submergida. Pel que fa al Cheribon Maru, va enfonsar-se a l'oceà després de ser bombardejat per les forces nord-americanes el 28 de novembre del 1942.